T4nam Durian Ats Tanah ‘h4ram’ Pekebun Dpt Perintah Pengg4ntungan Sementara.

SERAMAI 111 pekebun durian di atas tanah h4ram mendapatkan Perintah Pengg4ntungan Sementara terhadap n0tis pengosongan tanah kebun dan p4jakan di beberapa lokasi di sekitar Raub.

Peguam Siew Choon Jern yang mewakili pekebun terbabit berkata, keputusan itu dibuat Hakim Mhkamah Tinggi Kuantan, Datuk Zainal Azman Ab Aziz selepas mendengar hujahan daripada pemohon dan wakil responden berhubung tuntvtan terbabit.

Menurutnya, mhkamah tiada b4ntahan, sekali gus membenarkan penggantvngan n0tis yang dikeluarkan responden sehingga tarikh pendengaran semula permohonan dijadualkan pada 28 Oktober depan.

“Pekebun durian terbabit kini boleh menjalankan aktiviti harian mereka di atas tanah yang diter0kai selepas mendapat perintah ini.

“Sebelum ini, mereka (pekebun durian) tid4k berani memasuki dusun durian selepas mendapat n0tis supaya mengosongkan tanah oleh Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Raub dan Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP),” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas pr0siding permohonan mendapatkan kebenaran semakan keh4kiman terhadap n0tis pengosongan kebun dan p4jakan tanah durian di Kompleks Mhkamah Kuantan, hari ini.

Pada Jumaat lalu, Chan Yoke Kong, 50, bersama 101 pekebun lain memfailkan permohonan semakan keh4kiman berhubung tindakan kerajaan negeri mengarahkan mereka mengosongkan tanah, baru-baru ini.

Permohonan itu difailkan di Pejabat Pendaftar Kompleks Mhkamah Kuantan oleh Choon Jern dengan menamakan enam responden.

Dalam perkembangan sama, Choon Jern berkata, pekebun juga bersedia untuk mengadakan rundingan dengan pihak berkaitan dalam usaha menyelesaikan kemeIut terbabit.

“Jika ditawarkan situasi menang-menang, saya percaya mereka (pekebun) juga mahu berbincang tetapi mereka rasa tertek4n kerana n0tis itu terlalu pantas iaitu perlu mengosongkan tanah dalam masa 30 hari.

“Mereka sudah lama mengusahakan tanah itu termasuk sejak 1961 dan pekebun terbabit hanya mahukan keputusan yang adil.

“Sebelum ini mereka pernah memohon kepada kerajaan negeri untuk mengusahakan tanah secara sah, tetapi ditolak dengan alasan berada dalam kawasan hutan simpan,” katanya.

Pada 1 Ogos lalu, kerajaan Pahang bertindak teg4s dalam menangani kegiatan pengusaha kebun durian di Raub yang diusahakan secara h4ram di atas tanah kerajaan.

Tindakan itu dilakukan berikutan kerajaan negeri mengalami kerug1an kira-kira RM30 juta dalam tempoh 10 tahun akibat hiIang hasil cvkai tanah dari kebun h4ram termasuk di kawasan hutan simpan.

Antara kawasan dusun durian di Raub yang terbabit ialah Hutan Simpan Gunung Benom, sekitar Sungai Ruan, Sungai Chalit serta Tranum dan Tras.

Sumber: hmetro

Be the first to comment on "T4nam Durian Ats Tanah ‘h4ram’ Pekebun Dpt Perintah Pengg4ntungan Sementara."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*