PoIis Terima 9 Lap0ran Pengusaha Kebun Durian ‘h4ram’ Di Raub.

KUANTAN – PoIis Pahang menerima sembilan laporan poIis berhubung aktiviti pencer0bohan tanah kerajaan negeri di Raub.

Ketua PoIis Pahang, Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata, tiga lap0ran dibuat pada tahun ini dan enam laporan lagi pada tahun lalu.

“PDRM Pahang khususnya Ibu Pejabat Daerah (lPD) Raub sentiasa memantau perkembangan semasa 1su pencer0b0han tanah kerajaan negeri ini terutama di Raub.

“Setakat ini di Raub sahaja kita menerima sembilan laporan memb4bitkan rasa tid4k puas hati pengusaha durian terhadap tindakan yang diambil ke atas mereka dan ada juga lap0ran dibuat untuk keselamatan diri dan perniagaan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian hari ini.

Terdahulu lapan NGO lapor poIis b4ntah pener0kaan tanah h4ram.

KUANTAN – Lebih 60 ahli daripada lapan badan bukan kerajaan (NGO) di Pahang mengadakan himpunan aman di pekarangan Taman Kerang di sini hari ini bagi memb4ntah pener0kaan tanah h4ram di negeri ini.

Pengerusi Sekretariat NGO Pemuda UMNO, Muhammad Faiz Hashim berkata, lapan laporan poIis dari lapan NGO turut dibuat di Ibu Pejabat PoIis Daerah Kuantan, manakala dijangka lebih 10 lagi laporan poIis dibuat NGO lain di seluruh Pahang pada hari ini.

Menurutnya, laporan dibuat bagi meminta pihak poIis mengambil tindakan terhadap peneroka tanah h4ram sekali gus mengges4 kerajaan Pahang tidak tvnduk kepada sebarang tuntutan pekebun h4ram yang ingk4r undang-undang.


“Para pener0ka tanah h4ram ini telah mer0mpak dan mencabuI hak kerajaan negeri dan rakyat Pahang secara keseluruhannya. Kebanyakan tauke kebun durian ni bvkan anak jati Raub. Hasil pula bvkan untuk negeri Pahang tapi dieksport hingga ke luar negara.

“Bayangkan sehingga RM30 juta kerajaan Pahang rvgi dari segi pungutan hasil. Jumlah itu jika diberikan kepada rakyat miskin, ramai yang mendapat manfaatnya.

“Ramai juga orang kampung minta tanah tapi tak dapat. Mereka pula senang-senang mer0mpak tanah negeri. Kenapa kerajaan perlu beri tanah kepada mereka ini?” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Sumber: sinar harian

Be the first to comment on "PoIis Terima 9 Lap0ran Pengusaha Kebun Durian ‘h4ram’ Di Raub."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*