[Video]Ank Pmilik Rest0ran Jelaskan Knapa Wnita Ini DihaIau Buat Live Review.

Kec0h di media sosi4l mengenai video seorang usahawan yang juga influencer media sosial yang did4kwa dihaIau ketika membuat review produk di sebuah restoran popular.

Menerusi sebuah video yang tular, kedengaran beberapa suara yang meIarang wanita tersebut daripada mempromosikan produk kecantikan di premis mereka.

“Kedai makan tak boleh buka produk-produk. Selepas makan balik, PKP (Perintah Kawalan Pergerakan),” kedengaran suara seorang wanita sebelum usahawan tersebut mengambil keputusan beredar dari restoran berkenaan.

Bercakap kepada m Star, usahawan yang lebih dikenali sebagai Eira Aziera itu berkata, 1nsiden berlaku di sebuah restoran di Bandar Hilir, Melaka di lokasi tumpuan pelancong, pada Selasa lalu.

Usahawan kosmetik berusia 37 tahun itu memberitahu, dia sememangnya berpengalaman membuat review produk dalam membantu peniaga-peniaga tempatan secara dalam talian.

“Buat review produk ni boleh online di mana-mana, janji live. Masa tu saya bersama kira-kira 10 pengikut saya ada sekali nak makan di kedai tu.

Bukanlah suara saya kuat, tapi bila dah ramai tu, suasana jadi r1uh sedikit sebab masing-masing dapat berkumpul bersama.

“Tapi tak sangka pula masa menunggu makanan sampai, pasangan suami isteri yang merupakan pengusaha kedai makan menengk1ng saya dari jauh,” katanya kepada mStar.

Eira berkata, tindakannya meninggaIkan premis berkenaan kerana rasa maIu yang teramat kerana ia turut disaksikan rakan-rakannya dan pelanggan lain.

“Masa tu, ada lebih 10,000 followers mengikuti live saya dan mereka dapat dengar saya ditengk1ng oleh pakcik dan makcik tu.
Saya maIu dan ambil keputusan angk4t kaki.

“Sepanjang 14 tahun saya berniaga dan buat review, ini kali pertama saya dimaIukan sebegitu.

Saya bukannya pergi dari meja ke meja jual produk,” ujarnya yang berasal dari Alor Setar, Kedah.

Ibu seorang anak itu juga menjelaskan bahawa dia sepatutnya membuat review produk menerusi video penstr1man secara langsung sambil menikmati makanan.

“Tapi masa tu makanan yang dipesan mereka belum sampai lagi. Kebiasaannya saya akan makan masa review di kedai sebab tempat awam.

Sambil makan tu secara tidak langsung mempromosikan restoran t4npa bayaran.

“Ikutkan kalau saya buat review makanan di kedai, orang sanggup bayar RM2,000 untuk review setengah jam.

Tapi saya buat percuma, kena m4ki pula.

“Kalau tak boleh buat review ke apa ke, pemilik kedai tu sepatutnya letak peIekat atau papan tanda siap-siap supaya pelanggan tahu.

“Dan mereka sepatutnya menegvr saya secara baik, bukannya menengk1ng dari jauh. Bukan pasal customer is always right tetapi ada adab untuk menegur,kalau tak datang sendiri tegvr boleh minta pekerja lain wakilkan datang ke meja kami dan tegur,” katanya.

Sementara itu, anak kepada pengusaha restoran berkenaan ketika dihubungi mStar mengakui ketika kejadian ibunya meminta mereka beredar sekiranya mahu membuat review produk.

Wanita berkenaan yang hanya mahu dikenali sebagai Illa kesaI dengan tindakan Eira yang selamba membuat review produk di premis mereka t4npa kebenaran.

“Mereka datang ke restoran kami, t4npa minta izin tiba-tiba buat review produk.

Suara dia pula tu kuat, sedangkan kami ada pelanggan-pelanggan lain ketika itu.

“Kedai kami pun ada undang-undang bukan boleh buat macam tu sesuka hati je. Tapi kami tak ada tengk1ng dengan kata-kata kes4t atau b4ling keluar produk mereka.

“Saya faham zaman sekarang semua nak buat live untuk review produk. Dalam video dapat dengar mak saya kata pasal PKP yang mana tak boleh lama-lama di kedai makan,

jadi mereka kena ikut SOP (prosedur operasi standard) datang hanya untuk makan dan bukannya duduk lama buat review produk,” tambahnya.

Wanita berusia 37 tahun itu juga kesaI berikutan video yang tular itu memberi imej bvruk kepada bisnes restoran yang diusahakan ibu bapanya sejak 30 tahun lalu.

“Kami tak suka cari masaIah, tak suka cari pubIisiti.

Dia nak buat review itu hak dia. Tapi j4nganlah viralkan video tu sehingga melingkvpkan bisnes orang lain.

“Kalau tak suka, boleh pergi makan ke kedai lain tapi bukannya membvrukkan kedai orang.

Kami sekeluarga berniaga untuk cari makan,” katanya sambil menambah sejak 1nsiden menjadi tular, mereka dihujani panggilan dan mesej dengan kata-kata kes4t daripada individu tidak dikenali.

Video:

Peniaga Wanita kena halau masa live review di restoran kat melaka..

Peniaga Wanita kena halau masa live review di restoran kat melaka..Semoga baik2 jangan gaduh2

Dikirim oleh Top 5 Malaysia pada Jumat, 11 September 2020

Sumber : Mstar

Be the first to comment on "[Video]Ank Pmilik Rest0ran Jelaskan Knapa Wnita Ini DihaIau Buat Live Review."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*