Dua Pengawal Peribadi Bantu ‘Datuk Seri’ L0loskan Diri Dan Panj4t Pagar SPRM.

PUTRAJAYA – Svspek bergelar ‘Datuk Seri’ yang disi4sat berkaitan ke$ Macau Sc4m dipercayai dibantu dua pengawal peribadinya ketika meIarikan diri dari Ibu Pejabat Suruhanjaya Penceg4han Rasvah Malaysia (SPRM) di sini pada Ahad lalu.

Menurut sumber SPRM, dalam kejadian itu, seramai sembilan orang svspek yang dilepas rem4n telah dibawa balik ke Ibu Pejabat SPRM untuk pr0ses dokumentasi jaminan.

Menurutnya, setelah tiba di ibu pejabat berkenaan, kelihatan ramai pegawai poIis berkumpul di lobi utama menyebabkan kesemua svspek t1dak mahu keluar dari kender4an masing-masing.

“Masa itu, ada dalam kalangan ahli keluarga svspek juga hadir untuk pr0ses jaminan. Selain itu, terdapat kekec0han di lobi utama apabila kesemua orang kena t4han (0KT) engg4n turun dari kender4an kerana kehadiran anggota poIis yang ramai di lobi Ibu Pejabat SPRM.

“Hasil perbincangan antara SPRM, poIis dan pegvam yang hadir, pihak poIis akur dan bersetuju untuk menunggu di pintu utama luar Ibu Pejabat SPRM,” katanya di sini hari ini.

Menurut sumber, setelah selesai proses dokumentasi jaminan, kesemua 0KT dibebaskan dan menaiki kender4an masing-masing keluar dari Ibu Pejabat SPRM.

Katanya, terdapat empat kender4an jenis Toyota Vellfire telah memasuki Ibu Pejabat SPRM untuk mengambil svspek.

“Setiap kender4an yang melalui pintu pagar utama telah dithan poIis dan svspek-svspek ditngkap semula. Bagaimanapun, saIah seorang svspek telah dibebaskan dengan jaminan dan diserahkan SPRM kepada peguam beliau.

“Svspek tersebut telah masuk ke dalam kender4an Toyota Vellfire bersama-sama peguam, pengawal peribadi dan pemandu.

“Namun, dalam pergerakan antara pintu lobi dan pagar utama, svspek dipercayai telah keluar dari kender4an tersebut dan meIarikan diri ke pagar sisi iaitu berdekatan pintu belakang bangunan SPRM.

“Svspek dibantu dua lagi pengawal peribadi yang telah bersedia untuk membantu beliau memnjat pagar dan mel0loskan diri dari tngkapan poIis,” katanya di sini hari ini.

Sumber berkata, kejadian itu disedari selepas poIis men4han kender4an terbabit.

“Hasil sem4kan kamera Iitar tertvtup (CCTV), svspek didapati memnjat pagar dengan bantuan dua pengawal peribadi dan sebuah kereta Perodua Myvi telah menunggu di tepi jalan,” katanya.

Sumber: sinar harian

Be the first to comment on "Dua Pengawal Peribadi Bantu ‘Datuk Seri’ L0loskan Diri Dan Panj4t Pagar SPRM."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*