Beka$ Pengerusi KUB, Hassan Harun MninggaI Dunia Awal Pagi Tadi.

PETALING JAYA : Bek4s Pengerusi KUB Malaysia, Datuk Hassan Harun, 75, mninggaI dunia pada jam 5.15 pagi di H0spital Universiti Sains Malaysia, Kub4ng Kerian, Kelantan.

Berita pemerg1an Allahy4rham dimaklumkan sendiri oleh anaknya menerusi aplikasi WhatsApp.

“Assalamualaikum. Nak maklum ayahanda telah meIepaskan nfas terakh1r. Semoga Allah SWT menempatkan arw4h bersama mereka yang beriman dan beramal soleh.

“Bagi pihak arwh, kawe (saya) hendak mintak maaf atas segala kehiIafan, kesaIahan baik dari segi perbuatan mahupun percakapan. Dan kalau ada sebarang hvtang, m0hon dihalalkan dan kalau tak boleh dihalalkan, tolong maklum kepada kawe (saya), Insyaallah kawe (saya) akan usaha untuk meIangsaikannya,” ujarnya.

Allahyrham Hassan meletakkan jawatan Pengerusi KUB pada 18 Julai 2005.

Allahyrham Hassan mempunyai pengalaman luas dalam bidang poIitik, pendidikan, perniagaan dan pengurusan k0rporat.

Di KUB , beliau pernah berkhidmat selaku ketua pegawai eksekutif dan pengerusi.

Dalam p0litik, Allahyrham pernah menjadi sebahagian daripada Ahli Majlis Tertinggi UMNO dan pernah dilantik sebagai senator Dewan Negara.

Allahyrham menyertai Bersatu tahun ini dan bertanding jawatan Ketua Bahagian Bersatu Pengkalan Chepa.

Dalam bidang pendidikan, Allahyrham merupakan pengasas sekolah swasta iaitu Sekolah Maktab Adabi, Sekolah Wadi Sofia serta bertanggungjawab menvbuhkan Akademi Kenali, Institut Teknologi Tun Abdul Razak (ITTAR) dan Universiti Tun Abdul Razak (UNITAR).

Selain itu, Allahyarham juga baru merupakan ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) tahun ini dan bertanding jawatan Ketua Bahagian Bersatu Pengkalan Chepa.

Sumber:UTUSAN ONLINE

Be the first to comment on "Beka$ Pengerusi KUB, Hassan Harun MninggaI Dunia Awal Pagi Tadi."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*