‘Kami Nak Tngok Mami, Papa Kali Terakh1r’, R4yu Tiga Beradik Jd Yatlm Piatu Sekelip Mata.

KUALA KRAI – “Kami nak tengok mami dan papa untuk kali terakh1r,” itulah permintaan tiga beradik yang menjadi y4tim piatu sekelip mata selepas kedua ibu bapa mereka mavt dalam kemaIangan di Jalan Sungai Sam-Dabong dekat Ladang Kuala Gris di sini pada Rabu.

Ketiga-tiga beradik itu Nurul Syafiqah Mohd Hafeez,10, Nurul Syaqirah, 9, dan Muhammad Hafizi Iqram, 5, dilihat menang1s teres4k-es4k untuk menatap wajah orang tua mereka iaitu Mohd Hafeez Ibrahim@Yusoff, 32, dan ibu Surina Mohd Othman, 36, ketika jnazah tiba di Unit F0rensik Hspital Sultan Ismail Petra.

Bapa saudara, Zakaria Ibrahim@Yusoff, 36, berkata, bagaimanapun permintaan tiga beradik itu tldak dapat ditunaikan kerana perlu mematuhi pr0sedur 0perasi standard (S0P) yang telah ditetapkan.

“Tiga beradik itu hanya mampu melihat jnazah ibu bapa mereka diusvng masuk ke unit f0rensik,” katanya ketika ditemui di Hspital Sultan Ismail Petra di sini pada Rabu.

Menurutnya, ketiga-tiga beradik itu kemudian terpksa dibawa pulang ke rumah susulan Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP) yang tldak membenarkan kanak-kanak bawah 12 tahun berada di h0spital.

Dalam kejadian jam 9.30 pagi itu, Mohd Hafeez Ibrahim@Yusoff, 32, mninggaI dunia di Klinik Kesihatan Dabong sementara isterinya, Surina Mohd Othman, 36, mavt di lokasi aklbat kecede.raan p4rah.


Rahimah (kanan, berdiri) bersama suami dan anak-anak ketika majlis menyambut menantu anak keduanya pada Selasa. Foto: Ihsan keluarga mngsa.

Selain pasangan suami isteri itu kemalangan tersebut turut meragut nyawa Rahimah Ibrahim@Yusoff, 51, yang merupakan kakak kepada Mohd Hafez.

Sementara itu, Mohd Saiful Bahari Ibarhim, 50, suami kepada Rahimah berkata, dia sama sekali tldak menyangka majlis sambut menantu anak kedua mereka pada Selasa menjadi kenangan terakh1r dia dan lima anak bersama Allahyrham.

Katanya, ketika kejadian dia berada di rumah Mohd Hafeez yang merupakan adik iparnya selepas majlis sambut menantu.

“Hari ini (Rabu) kami bergotong-royong untuk mencvci pinggang mangkuk selepas semuanya (majlis) selesai.

“Bagaimanapun, saya dikejvtkan dengan panggilan telefon pada jam 9.16 pagi tadi yang memaklumkan ketiga-tiga mereka mninggaI dunia dalam kemaIangan,” katanya.

Menurutnya, sebelum kejadian ketiga-tiga mereka itu dalam perjalanan ke Klinik Kesihatan Dab0ng untuk pemeriksaan kesihatan.


Nurul Syafiqah (kanan) tldak berg4njak di hadapan pintu masuk Unit F0rensik Hspital Sultan Ismail Petra, Kuala Krai menunggu jnazah ibu bapanya sebelum diarahkan pulang ke rumah. Foto: Ihsan keluarga mngsa.

Katanya, Allahyrham isterinya ke klinik untuk rwatan susulan selepas diser4ng penyak1t angln ahm4r baru-baru ini.

“Sementara biras saya (Surina) untuk menjalani pemeriksaan kandungannya yang berusia 12 minggu.

“Disebabkan itu, Mohd Hafeez menawarkan diri membawa isteri dan kakaknya ke klinik, jika sebelum ini saya sendiri yang akan bawa arwh isteri,” katanya.

Katanya, ketiga-tiga jnazah itu akan disemad1kan di Tanah Perkburan Islam Kampung Lakloh di sini selepas siap bed4h slasat dilakukan.

Sumber: sinar

Be the first to comment on "‘Kami Nak Tngok Mami, Papa Kali Terakh1r’, R4yu Tiga Beradik Jd Yatlm Piatu Sekelip Mata."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*