Tengku Zafrul Jamin Kerajaan Segera Lakukan Penambahbaikan i-Sinar.

SHAH ALAM – Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz memberi jaminan kerajaan akan segera melakukan penambahbaikan terhadap aduan pencarvm Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Beliau berkata, kerajaan ambil maklum akan keresahan rakyat yang mahu menggunakan kemudahan pengeluaran KWSP.

“Pihak kerajaan sentiasa peka dengan keIuhan dan isi hat1 rakyat tentang pelbagai inisiatif seperti i-Sinar.

“Suara anda didengari dan penambahbaikan akan dilakukan segera,” katanya dalam satu hantaran di Facebooknya pada Rabu.

Beberapa pemimpin poIitik daripada kerajaan dan juga pemb4ngkang mendes4k kerajaan supaya memudahkan pr0ses pengeluaran simpanan KWSP untuk meringankan beb4nan kewangan yang dihadapi oleh rakyat Malaysia ketika pndemik C0vld-19.

Pada Disember tahun lalu, KWSP mengumumkan dua kategori yang layak untuk melakukan kemudahan pengeluaran simpanan membabitkan lapan juta ahlinya yang layak melalui skim i-Sinar.

Pengeluaran kategori satu melibatkan mereka yang bekerja di sektor formal, bekerja sendiri, bekerja di dalam sektor ekonomi gig, sudah lama tldak mencarum, hilang pekerjaan, suri rumah atau yang diberi n0tis cuti tnpa gaji.

Kriteria bagi kategori satu adalah ahli yang tlada caruman dengan KWSP sekurang-kurangnya selama dua bulan berturut-turut semasa permohonan atau ahli yang masih bekerja tetapi telah mengalami pengvrangan gaji pokok sebanyak 30 peratus dan ke atas selepas Mac 2020.

Bagi kategori dua pula, ia diperuntukkan bagi pemohon yang masih bekerja tetapi mengalami pengvrangan pendapatan keseluruhan sebanyak 30 peratus dan ke atas termasuk pengurangan gaji dan elaun, atau pem0tongan tuntutan kerja lebih masa selepas Mac 2020.

Pencarum yang memohon dalam kategori satu diberikan kelulusan secara automatik tnpa sebarang dokumen sokongan manakala pemohon kategori dua pula perlu memberi dokumen sokongan slip gaji sebelum dan selepas pengurangan pendapatan.

Pada Rabu, KWSP mengumumkan pelantikan Datuk Seri Amir Hamzah Azizan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif baharunya yang akan berkuatkuasa pada 1 Mac ini.

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Berhad (TNB) itu menggantikan Tunku Alizakri Alias yang mengetuai KWSP sejak Ogos 2018.

Sumber: sinar

Be the first to comment on "Tengku Zafrul Jamin Kerajaan Segera Lakukan Penambahbaikan i-Sinar."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*