Dijempvt AjaI Diatas P0kok, Rakan Cerita Kejadian Sebenar Yang Mervntun Hatl Ramai.

Kota Bharu: “Sebaik sampai ke atas (pokok), arwh menger4ng sebanyak dua kali sebelum tldak sedarkan diri dan kepaIanya terkuIai ke bawah,” kata Pok Mat Che Mud.

Pok Mat, 71, adalah rakan kepada Zakaria Adam, 62, yang menemui ajaI di atas pokok di Taman Sri Ayu, Tanjong Mas, Pengkalan Chepa, di sini, pada 9.25 pagi hari ini.

Menurutnya, dia beberapa kali dia cuba memanggil Zakaria atau mesra disapa Pok Ya, sambil menyuruh arwh mengucap dua kalimah syahadah, namun panggilannya tldak dijawab oleh arwh.

“Pada ketika itu, arwh berada di ceIah pokok dan saya menyangka dia hanya pngsan sebelum secara tiba-tiba kepaIanya terkuIai ke bawah dan hat1 saya mula berasa tldak sedap.

“Blmbang dengan keadaan arwh masih berada di atas pokok, saya memberitahu pemilik rumah yang mengupah kami untuk meneb4ng pokok supaya menghubungi bomba kerana dikhuat1ri arwh akan terjatvh dari ketinggian tujuh meter,” katanya ketika ditemui di Tanah Perkburan Islam Limau Manis, di sini, hari ini.

Menurutnya, tiga hari lalu, arwh ada menghubungi dan mengajaknya meneb4ng pokok di rumah penduduk di Pengkalan Chepa, hari ini sebelum arwh menvnggang motosikal datang ke rumahnya di Kampung Kota, hari ini.

Pok Mat berkata, arwh kemudian memandu kereta anaknya untuk ke tempat meneb4ng pokok dan arwh menolak ketika diajak untuk berhenti minum ketika dalam perjalanan.

“Apabila kami tiba di tempat meneb4ng pokok, saya meminta arwh mem4njat pokok kerana kaki saya bengk4k serta sak1t, dan saya memerhati arwh mem4njat pokok sehingga dia sampai ke atas.

“Namun sebelum arwh sempat meneb4ng pokok, dia tiba-tiba tldak sedarkan diri dan disahkan mninggaI dunia. Memang terkejvt kerana selama mengenali arwh, saya tldak pernah dengar dia ada peny4kit,” katanya.

Sementara itu, anak kedua arwh, Hasliza Zakaria, 37, berkata, dia mengetahui kejadian menlmpa arwh ayahnya selepas dimaklumkan adiknya, Nor Azlin sebaik menerima panggilan telefon daripada Pok Mat.

“Sejurus menerima berita itu, kami adik beradik bergeg4s ke Hspital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII) dan tldak menyangka kehiIangan orang yang disayangi dalam sekelip mata ketika melakukan kerja hakikinya.

“Selepas arwh ibu mninggaI dunia sembilan tahun lalu, arwh tinggal bersama abang dan adik bongsu di Kampung Sireh Bawah Lembah.

“Kami sekeluarga reda dengan ketentuan Ilahi dan berdoa agar r0h arwh ditempatkan dalam kalangan orang beriman,” katanya.

Menurutnya, jnazah arwh ayahnya selamat dikebvmikan di Tanah Perkburan Islam Limau Manis selepas solat Asar, hari ini.

Sementara itu, Ketua PoIis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Daud berkata, hasil bed4h slasat dilakukan mengesahkan punca kem4tian mngsa adalah disebabkan saluran jntung tersvmbat.

Beliau berkata, ke$ diklasifikasikan sebagai mat1 mengejvt.

Sumber: hm

Be the first to comment on "Dijempvt AjaI Diatas P0kok, Rakan Cerita Kejadian Sebenar Yang Mervntun Hatl Ramai."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*