Wanita Yang Pernah Tular SeIongkar T0ng S4mpah Bersama Anak Rupa2nya P0sitif Da dah.

Tumpat: Seorang wanita yang kisahnya tular ketika menyel0ngkar t0ng smpah bersama anaknya untuk mencari barangan k1tar semula, dit4han Agensi Ant1d4dah Kebangsaan (AADK) di rumahnya di Kampung Baru Nelayan, di sini, hari ini.

Ibu kepada empat cahaya mata berusia 36 tahun itu dit4han menerusi serbvan pada 8.30 pagi bersama adik lelakinya berusia 34 tahun.

Ketika dit4han, wanita terbabit dalam keadaan khayaI d4dah dipercayai selepas mengambil piI kvda.

Ketika ditemui di Pejabat AADK Daerah Tumpat, wanita itu dalam keadaan geIisah dan mendkwa ‘bengk4k susu’ kerana tldak menyusu anak bongsunya yang berusia setahun empat bulan beberapa jam selepas dit4han.

Ketika ditanya punca mengambil da dah, wanita itu mendkwa mengalami tek4nan perasaan dan berdepan dengan banyak masaIah menyebabkan mengambil jalan s1ngkat susulan dit1nggalkan suami sejak lebih dua tahun lalu.

“Saya mengaku sudah lama mengambil piI kvda, tetapi berhent1 sejak mengandung anak bongsu lebih dua tahun lalu. Namun, kini saya kembali menag1h kerana tek4nan hidup.

“Banyak masaIah dihadapi termasuk memikirkan suami yang entah ke mana menghiIang, kemiskinan hidup dan masyarakat sekitar sentiasa memandang ser0ng terhadap saya sekeluarga,” katanya sambil memberitahu membeli piI kvda hasil daripada jualan bes1 bvruk disel0ngkar di t0ng smpah.

Kisah wanita berkenaan sebelum ini tular apabila dilihat menyel0ngkar timbunan smpah bersama beberapa anaknya untuk mencari barang k1tar semula di Kampung Baru Nelayan, Tumpat, bulan lalu.

Susulan itu, ramai pihak yang tampil menghulurkan bantuan termasuk Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Che Abdullah Mat Nawi, selain turut menerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Sementara itu, Ketua Pegawai AADK Daerah Tumpat, Siti Morni Mustafa berkata, serbvan itu dilakukan sempena Op Ceg4h di bawah Hari Ant1d4dah Peringkat Kebangsaan dan dalam 0perasi itu, empat penaglh dit4han.

Beliau berkata, tiga lelaki dan seorang wanita berusia antara 20-an hingga 40-an itu dit4han di bandar Tumpat, Pengkalan Kub0r serta Wakaf Bharu.

“Seramai 10 anggota diketuai saya sendiri ke lokasi dikenal pasti dan keempat-empat individu itu dit4han di rumah masing-masing.

“Uj1an saringan dijalankan mendapati semua yang dita han p0sitif d4dah jenis meth4mpetham1ne dan masih di bawah pengaruh d4dah ketika dit4han pagi tadi,” katanya.

Siti Morni berkata, tiga lelaki itu termasuk seorang tngkapan berulang dit4han untuk slasatan mengikut Sksyen 3(1) Akta Penag1h D4dah (Rwatan dan Pemulihan) 1983.

Menurutnya, wanita itu dislasat mengikut Sksyen 6 (1) (a) Akta Penaglh D4dah (Rwatan & Pemulihan) 1983 dan kesemua yang dit4han akan menjalani rwatan pemulihan di pvsat pemulihan da dah.

Sumber: hm

Be the first to comment on "Wanita Yang Pernah Tular SeIongkar T0ng S4mpah Bersama Anak Rupa2nya P0sitif Da dah."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*