Terkini, MAINJ Bersihkan Rumah Transit K0.tor DitlnggaIkan Asnaf.

JOHOR BAHRU: Sebuah keluarga asnaf yang ditempatkan di sebuah rumah transit di Flat Taman Impian Skudai, di sini mninggaIkan kediaman yang disediakan percuma oleh Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ) dalam keadaan ko.tor dan menjljikkan.

Ketua Penolong Pengarah MAINJ, Khirul Nizam Mat Said berkata, keluarga asnaf bersama sembilan anak terba.bit dibantu sejak tahun 2015 termasuk ditempatkan di rumah tersebut yang dikendalikan bahagian Baitulmal MAINJ.

Menurutnya, keluarga itu juga telah menandatangani poIisi sebelum memasuki rumah itu antaranya menjaga kebersihan dan keadaan rumah yang didiami.

Bagaimanapun, ujar beliau, dua tahun kemudian, pihaknya menerima advan dari jiran sekeliling yang tldak selesa dengan tahap kebersihan keluarga itu.

“Pada 2017, kami menerima ad.uan dari ketua blok yang menyatakan jiran sekeliling keluarga asnaf ini t1dak selesa dengan keadaan tahap kebersihan mereka.

“Apabila keluarga ini meIanggar p0lisi kediaman, kami menasihati mereka. Pihak MAINJ tldak boleh menghaIau asnaf kerana kami yang membantu mereka,” katanya ketika dihubungi, di sini hari ini.

Menurut Khirul Nizam, keluarga itu antara yang paling la.ma mendiami rumah transit di kawasan itu kerana keadaan keluarga terbabit yang mempunyai sembilan anak yang kecil dan masih bersekolah.

Menurutnya, pada akhir 2019, MAINJ dimaklumkan ketua blok terbabit bahawa keluarga asnaf itu tldak lagi duduk di rumah transit tersebut dan mereka meminta rumah itu dibersihkan kerana berb4u terlalu bvsuk.

“Kami tldak boleh membvang barangan keluarga asnaf terbabit, kami berusaha mencari keluarga ini, selepas hampir setahun kami berjaya bertemu keluarga ini tinggal di kawasan set1nggan di Kampung Sepuluh Plentong,” katanya.

Jelas Khirul Nizam, pihaknya percaya keluarga itu telah mninggaIkan rumah terbabit selepas tldak membayar bil ap1 dan elektrik sehingga berlaku pem0tongan bekalan utiliti itu.

Ujarnya, selepas bertemu dengan keluarga terbabit dan mereka memberi kebenaran, pihak MAINJ membuat kerja pembersihan selain membaiki kero.sakan termasuk pintu, cat, tikar getah dan kemudahan lain.

“Selepas semuanya siap dibaik puIih, kami akan memberikan tempat transit itu secara percuma kepada asnaf lain yang layak,” katanya.

Sumber:UTUSAN ONLINE

Be the first to comment on "Terkini, MAINJ Bersihkan Rumah Transit K0.tor DitlnggaIkan Asnaf."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*