[Video]Cikgu Buat ‘live’ Sambil Tah4n Sbak, TerkiIan Calon SPM Makl Dia Depan2 Muka.

Tular sep0tong video Tik.Tok seorang guru wanita yang men.ahan kes.edihan selepas dim.aki oleh seorang calon yang sedang mendu.duki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada Selasa.

Menerusi video terbabit, guru berkenaan menceritakan keke.salan tentang akhlak pelajar kini yang berani mem.aki ha.mun guru ek0ran ti dak berp.uas hati apabila ti dak dibenarkan keIuar dari dewan peperiksaan 10 minit sebelum ta.mat kertas ujlan.

D3dahnya, pelajar lelaki terbabit dipercayai men1nggikan suaranya dengan perkataan bahasa Inggeris ‘what the fck sht’ ek0ran b.erang selepas dikejvtkan ketika tertidur di dalam dewan peperiksaan sekitar waktu tengah hari.

Bagaimanapun, video Tik.Tok terb.abit telah dipa.damkan dari media sosiaI guru berkenaan selepas permohonan maaf dibuat dari pihak sekolah.

“Permohonan maaf telah dibuat dari pihak sekolah atas apa yang dilakukan pelajar tadi.

“Anggap macam nilah, saya seorang guru dan seorang manusia saya ada hati dan perasaan. Memang saya dibayar gaji untuk menjadi seorang guru dan ada juga yang cakap terima gaji itu.

“Tapi saya tak dibayar gaji untuk dim.aki, saya melakukan kerja dengan penuh kasih sayang,” katanya yang sudah enam tahun berpengalaman bergelar guru dis.iplin.

Sepanjang temp0h bergelar guru, dia tidak pernah berdepan s.ituasi berkenaan seperti yang berlaku ketika sedang menga.wasi peperiksaan SPM baru-baru ini.

“Sepanjang bergelar guru disi.plin, sekali pun saya tak pernah m.aki budak, pelajar sendiri datang dan meng.aku saIah mereka.

“Bila hari ini saya dim.aki sedemikian jadi video sebelum ini pun saya turunkan. Tak ada manusia pun yang nak lahir untuk dim.aki, direct into your face. Tak ada siapa pun suka perasaan dim.aki.

“Anggaplah itu cara saya lepaskan perasaan. Tik.tok tempat penceritaan harian saya, minta maaflah kalau ada rasa t.indakan saya tak betul.

“Tapi sebagai manusia, apa saya buat itu perasaan saya yang terkejvt dan tert.ekan dan m.arah dim.aki oleh pelajar 18 tahun sebegitu rupa.

VIDEO:

“Saya tidak dibayar gaji dan belajar empat tahun sebagai guru sebagai tiket untuk generasi sekarang untuk m.aki saya. Saya ada harga diri, saya ada m.aruah,” tambahnya.

Menerusi tinjauan di Twitter, masih ada sebilangan pengguna yang terk.ilan dengan t.indakan pelajar terb.abit dan bersi.mpati atas na.sib yang men.impa guru berkenaan.

Pada tahun ini sahaja kita sering mendengar isv permasaIahan akhlak pelajar yang semakin menjadi-jadi tldak kira di sekolah menengah mahupun di sekolah rendah sehingga menjadi topik utama akhbar dan berita.

Terdapat banyak ke$ mengenai pelajar yang menvmbuk, menend4ng, mencaIarkan kereta guru dan meme.ras ug.ut guru mereka yang memberi tegvran jika mereka melakukan kesiIapan di dalam kelas dan mende.nda mereka apabila mereka tidak menyiapkan kerja rumah.

Kredit: AstroGempak via OM

Be the first to comment on "[Video]Cikgu Buat ‘live’ Sambil Tah4n Sbak, TerkiIan Calon SPM Makl Dia Depan2 Muka."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*