Pelajar Tingkatan 5 C.arut Dan Hlna Cikgu TampiI M0hon Maaf.

Kota Bharu: Seorang pelajar yang mencar.ut guru dengan mencon.teng di belakang baju sekolah sambil menvnggang motosikal mengaku bersaIah dan mem0hon maaf atas tindakannya itu.

Pelajar tingkatan lima sebuah sekolah di Kota Bharu itu turut menjelaskan motosikal yang ditvnggangnya itu bukan miliknya.

“Saya mengaku s.alah secara terbuka atas kesaIahan saya yang menulis perkataan menca.rut guru di belakang baju sekolah.

“Motosikal yang saya tvnggang juga bukan motosikal saya, pemilik motosikal adalah kawan kepada abang saya. Pemilik motosikal ti.dak bersa.lah, yang bersa.lah adalah saya.

“Pemilik motosikal juga bekerja di luar Kelantan. Sekali lagi saya memo.hon maaf dan meminta semua pihak t.idak menyeba.rkan gambar pemilik motosikal kerana dia t.idak bersa.lah,” katanya yang memuat naik status di Facebook.

Sementara itu, pemilik motosikal yang mahu dikenali sebagai Muhammad Afiq, 22, berkata motosikal berkenaan ditin.ggalkan di kampung untuk kemudahan adik-adiknya sementara dia bekerja di luar Kelantan.

Katanya, dia hanya mengetahui motosikal miliknya t.ular sejak kelmarin dan pelajar yang menvnggang motosikal itu adalah kawan kepada adiknya.

“Saya sudah berusia 22 tahun dan sudah lima tahun mninggalkan alam persekolahan. Ramai yang keIiru mengatakan saya yang men.unggang motosikal berkenaan sehingga gambar saya turut tvlar di Facebook.

“Saya dimaklumkan oleh adik, kawannya mahu meminjam motosikal untuk ke sekolah kerana motosikalnya r0sak. Jadi atas belas kasi.han, adik saya beri motosikal berkenaan.

“Cuma agak terke.jut apabila tvlar dengan tulisan menghi.na guru di baju sekolahnya. Apapun saya mohon supaya orang ramai m.emadam gambar saya,” katanya yang turut membuat Iaporan poIis.

Sebelum ini, tuIar di media s0sial menyaksikan tiga individu yang menun.ggang membabitkan dua motosikal.

Dua daripada pelajar berkenaan memakai baju sekolah dengan tulisan menghlna guru. Seorang daripadanya t.idak memakai topi keledar.

Terdahulu, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kelantan mengambil tindakan terhadap pemilik kenderaan yang tvlar menyaksikan seorang pelajar membonceng motosikal tnpa memakai topi keledar sambil menca.rut guru.

Pengarahnya, Hanif Yusabra Yusuf berkata, pihaknya mengeluarkan n0tis temu slasat mengikut sksyen 114 Akta Pengangkutan Jalan 1987 kepada pemilik kenderaan itu.

Katanya, menvnggang dan membonceng motosikal ta.npa memakai topi keledar adalah satu kesa.lahan yang boleh di dkwa di bawah kaedah 4 Kaedah-Kaedah Motosikal (Topi Keledar) 1973.

Sumber; hm

Be the first to comment on "Pelajar Tingkatan 5 C.arut Dan Hlna Cikgu TampiI M0hon Maaf."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*