“Tlada Lg Pngkrltlk Msakan..” Tak Smpat Sambut Hari Iahir, lbu Sbak Ank ‘pergl’ Selama2nya.

Semua makhluk yang bernyawa pastinya akan merasai kema.tian. Sejauh mana pun kita cuba melarikan diri daripada kem4tian, ia tetap akan mengekori kita.

Sebagai hambaNya, kita perlu bersedia dan menerima segala ketentuan yang telah ditetapkan.

Sama seperti satu perkongsian oleh seorang wanita di Facebook menceritakan kisah dvka yang dilaluinya selepas kehiIangan insan tercinta iaitu anak kandungnya sendiri.

Menurut seorang ibu yang dikenali dengan nama Sharmila Ismail memaklumkan anak perempuannya, Nur Aida Izzati telah menghembvskan nfas terakhirnya pada 28 November 2020 aklbat knser sark0ma.

Biarpun masih kecil, Aida dikatakan telah menjalani pembe.dahan sebanyak empat kali berikutan dengan masaIah kesihatan yang dihidapinya.

Bercerita dengan lebih lanjut, Sharmila mengenang kembali memori dan kenangan yang dicipta bersama arwh anak tercinta.

Walaupun berat untuk diteIan, tetapi itulah hakikat yang perlu diterima oleh wanita ini.

“Tiada lagi pengkrltik nombor 1. Kamu lah yang selalu puji masakan ma sedap walau ada masanya ma masak tak sedap mana pun.

“Kamu lah orang yang suka slbuk dekat dapur. Kamu lah orang pertama yang akan tadah pinggan dulu biarpun makanan belum lagi masak.”

Lebih menya.yat hat1 apabila Sharmila memaklumkan arwh pernah memintanya untuk memasakkan menu kegemarannya sempena sambutan hari lahir yang bakal tiba, tetapi t.idak sempat berbuat demikian, anak kecil itu sudah dijmput Ilahi terlebih dahulu.

Oleh itu, untuk memenuhi hajat ‘terakhir’ anak tercinta, wanita ini mengambil keputusan untuk menghidangkan makanan kegemaran arwh pada majlis thlil yang ke-100 hari.

“Makanan untuk majlis thlil kamu juga ma hanya tempah dengan katering. Semua makanan kesukaan kamu. Ayam masak merah, sambal udang, daging goreng kunyit.

“Sayangnya kamu pergi awal enam hari. Pada thlil yang ke-7 juga hari lahir kamu, ma dah tunaikan semua permintaan kamu. Kek hari lahir yang kamu nak pun ada.”

Malah, Sharmila sempat berkongsi momen terakhir arwh yang sempat melihat kek hari jadi yang dikirim oleh individu yang datang menziarahinya.

Selepas menyanyikan lagu hari jadi, arwh diminta untuk mem0tong kek tetapi ketika itu, arwh langsung t.idak memberi respon sebaliknya hanya menatap sahaja kek tersebut.

Namun, t.idak lama selepas itu, mata arwah mula sayu dan seakan terpejam sebelum menghembuskan nafas terakhir.

“Lepas beberapa minit kamu seperti hendak tidur. Mata kamu mulai pejam. Ma pegang tangan dan bdan, kamu sejuk. Begitu mudah sak.aratul mavt menjemput kamu.”

Salam tkziah buat keluarga puan sharmila, semoga anaknda tersayang ditempatkan bersama orang2 yang soleh. Al Fatihah.

Sumber: sharmiIa ismail

Be the first to comment on "“Tlada Lg Pngkrltlk Msakan..” Tak Smpat Sambut Hari Iahir, lbu Sbak Ank ‘pergl’ Selama2nya."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*