Tvduhan PoIis Tu Ke.jam Adalah Tldak Adil – Tan Sri AbduI Hamid Bad0r.

KUALA LUMPUR — Ketua PoIis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bad0r menyifatkan perbuatan meIontarkan pelbagai tduhan Iiar terhadap poIis sehingga menimbulkan persepsi negatlf terhadap pasukan itu dilakukan oleh individu yang sengaja ingin ‘popular’.

Menurutnya anggapan seperti ‘poIis ke.jam’ kerana mengenakan tindakan te.gas termasuk k0mpaun adalah tldak wajar kerana setiap tindakan dilakukan mengikut 0rdinan Darvrat (Pencegahan dan PengawaIan Penykit Berjngkit) (Plndaan) 2021 dalam usaha untuk memu tuskan rantaian pndemik C0VlD-19.

“Orang ambil kesempatan, ada yang nak popular, l0ntar pelbagai tduhan Iiar kemudian sembvnyi tangan. Contohnya macam ke$ di Lahad Datu kononnya poIis tngkap ramai pengemls di sana.

“Sebenarnya warga Pala’u ini mengemls beramai-ramai hampir di setiap lampu isyarat di sana, jadi poIis pergi tngkap, lebih-lebih lagi dalam keadaan sekarang vlrus sedang menuIar. Di Sabah sekarang ke$ telah menurun tinggal 35 dan kami hendak turunkan lagi.

“Sehubungan itu poIis kena ambil tindakan untuk eIak mereka berkeIiaran, mereka mungkin dijgkiti. Jadi kami tngkap, namun yang keluar dalam berita mengatakan poIis kenakan tindakan k0mpaun RM10,000.

“Cerita sebenarnya kami tngkap di bawah Akta Imigresen dan serahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk perlindungan, tidak ada nlat pun hendak k0mpaun…kami tahu takkan mereka mampu, RM5 pun mereka tldak ada, usahkan RM10,000. Jadi nak kata poIis kjam itu tidak adillah,” katanya kepada Bernama.

Jelasnya begitu juga dalam ke$ melibatkan sepasang kekasih yang kononnya dik0mpaun RM10,000 baru-baru ini, ketika sedang makan dan minum di Cheras, tindakan itu sebenarnya bukan dilakukan oleh pihak poIis, namun oleh sebuah agensi kerajaan yang lain.

Sehubungan itu beliau menyeru masyarakat supaya berfikiran lebih matang dalam menilai setiap tindakan t.egas yang dilakukan oleh poIis kerana ia dibuat semata-mata untuk kepentingan rakyat serta demi mengeka.ng penularan wbak C0VlD-19.

Beliau menegaskan poIis hanya bertindak sebagai pasukan yang membantu pelaksanaan undang-undang di bawah Akta 342 berhubung kawaIan penykit berjngkit.

“Undang-undang itu milik Kementerian Kesihatan (KKM) (Akta 342)… kami diminta dan diberi kuasa untuk bantu KKM.

“lsu k0mpaun RM10,000 telah lama dibincangkan sejak bermula gel0mbang ketiga C0VlD-19 apabila wujudnya kIuster baharu dan mula mere.bak dalam kalangan komuniti,” katanya.

“K0mpaun RM10,000 itu bukan ditujukan kepada mereka yang membuat kesaIahan kali pertama (tapi) ia adalah untuk individu yang mengulangi kesaIahan sama iaitu individu yang pernah dik.ompaun sebelum ini melakukan kesaIahan meIanggar pr0sedur operasi standard (S0P),”katanya.

Bagaimanapun katanya orang ramai yang merasakan diri teraniaya atau tldak bersa.lah boleh mengemukakan rayvan kepada Kementerian Kesihatan di Pejabat Kesihatan Daerah mengikut daerah di mana k0mpaun itu dikeluarkan.

Sumber: BERNAMA

Be the first to comment on "Tvduhan PoIis Tu Ke.jam Adalah Tldak Adil – Tan Sri AbduI Hamid Bad0r."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*