Lagi Frontliner Terk0rban, Sklt Da.da Dan Ssak Nfas Sebelum S4wan, Bukan Sbb Suntlkan Vksin.

Kangar: Seorang jurutekn0logi makmal perubatan Klinik Kesihatan Kangar Allahyrham Norfaisal Ghazali,42, disahkan men1nggal dunia aklbat ser4ngan j4ntung dan tidak mempunyai kaitan dengan sunt1kan v4ksin C0V1D19 yang diterimanya sebelum itu.

Pengarah Kesihatan Negeri Perlis, Dr Sirajuddin Hashim berkata, berdasarkan rek0d perubatan, arw4h yang berusia 42 tahun mempunyai sejarah ser4ngan j4ntung dan pernah menjalani pembed4han angi0pl4sty sekitar 2013.

Arw4h pernah menjalani sntikan V4ksin C0V1D19 (C0rminarty) d0s pertama pada pagi 2 Mac lalu dan tldak mempunyai sebarang k0ntraindikasi dan pemerhatian selepas vksinasi di Pusat Pemberian V4ksin (PPV) tidak menunjukkan kesan sampingan.

Pada hari pertama selepas sntikan, dia hanya mengadu rasa Ienguh pada bahagian tangan di tempat sntikan serta disertai gejaIa penlng tetapi dia masih boleh menjalankan tugas seperti biasa.

Malah, dia masih meneruskan tugasan hariannya seperti biasa selepas didapati tlada sebarang masaIah kesihatan dihadapinya pada hari kedua selepas pr0ses su.ntikannya itu sehinggalah Jumaat lalu, katanya dalam satu kenyataan kepada media hari ini.

Beliau berkata, pada awal pagi semalam, isterinya yang juga seorang doktor pakar mendapati m4ngsa menga.du skit d4da dan ses4k naf4s.

M4ngsa turut mengalami s4wan serta tidak sedarkan diri selepas itu yang mana bantuan awal menerusi CPR (bantuan pern4fasan muIut ke muIut atau cardi0pulm0nary resvscitation) dilakukan di rumahnya sebelum m4ngsa dibawa ke Hspital Tuanku Fauziah (HTF), Kangar.

Disebabkan keadaannya itu, mngsa kemudian dibawa ke Jabatan Kece.masan dan Tra.uma, HTF serta menjalani aktif resus1tasi namun mngsa gagaI diselam4tkan,katanya.

Dr Sirajuddin berkata, berdasarkan simpt0m, tanda klinikal dan ke$, pakar kecem4san mengesahkan bahawa kem4tian m4ngsa adalah disebabkan oleh ser4ngan j4ntung dan tldak mempunyai kaitan dengan vaksin4si C0V1D19.

Malah ahli keluarga arwh pun turut menaflkan kema.tian arwh adalah sebab vksin.

Kita menyeru orang ramai supaya tidak menularkan makIumat yang tldak tepat dan t.idak sahih.

Ini bertujuan bagi mengeIakkan saIah tnggapan masyarakat terhadap vksin C0V1D19, katanya.Al fatihah.

Sumber: hm

Be the first to comment on "Lagi Frontliner Terk0rban, Sklt Da.da Dan Ssak Nfas Sebelum S4wan, Bukan Sbb Suntlkan Vksin."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*