‘Saya Cuba Selamatkan Mreka Tp Ggal’ IuIuh Hatl Lihat Ibu Dan Adik TenggeIam Depan Mata- Abang

ALOR SETAR – “LuIuh hati apabila melihat kereta Proton Persona dinaiki ibu dan adik tengge.lam dalam Tasik Serdang, saya cuba membantu menyelamatkan mereka tetapi tldak berhasil,” kata ahli keluarga mngsa Iemas, Mohd Azizul Hashim, 33.

Ibunya, Hasmah Mat Isa, 69, dan adik perempuannya, Noraiza Hashim, 28, ditemui Iemas selepas terperngkap di dalam kenderaan dinaiki mereka yang terjvnam ke dalam tasik tersebut.

Mohd Azizul berkata, dia pulang dari Taiping kira-kira jam 2 petang untuk membawa bapanya, Hashim Ariffin, 74, mendapatkan rwatan telinga pada Isnin.

“Saya meminta kunci motosikal daripada Aiza untuk guna dan menyerahkan kunci kereta saya kepadanya sekiranya dia ingin keluar.

“Lebih kurang 6.15 petang, saya kebetulan melalui tasik dan melihat kereta itu sudah hampir tenggeIam dan cuba untuk menyelamatkan mereka berdua,” katanya ketika ditemui di Jabatan F0rensik Hspital Sultanah Bahiyah (HSB) pada Isnin.

Bagaimanapun, katanya, dia sedlh apabila gagaI menyelamatkan mereka dan orang awam yang berada di sekitar tasik yang cuba membantu juga tldak dapat berbuat apa-apa.

“Saya hanya mampu melihat kereta itu tenggeIam ke dalam tasik tersebut sebelum pasukan bomba tiba di lokasi k.ejadian untuk memberi bantuan,” katanya.

Katanya, dia dimaklumkan adiknya yang merupakan anak kelapan daripada 11 beradik itu berada di luar kenderaan ketika k.ejadian dan cuba menyelamatkan ibu mereka selepas kereta terjvnam ke dalam tasik.

 

Katanya, Aiza yang bekerja di sebuah kilang dan menyewa di Parlt Buntar sememangnya rapat dengan orang tua mereka, malah kerap pulang ke rumah untuk membantu menguruskan ibu bapa mereka.

Katanya, dia terkejvt dan tidak menyangka perkara berkenaan akan berlaku, bagaimanapun tetap reda dengan ketentuan Illahi.

Jnazah dua beranak berkenaan dihantar untuk pr0ses be.dah s.iasat di HSB dan dikebvmikan di Tanah Perkburan Islam Masjid Al-Irsyad Serdang petang Isnin.

Pada Ahad, Sinar Harian melaporkan dua beranak ditemui Iemas apabila kenderaan Proton Persona yang dinaiki mereka terjvnam ke dalam Tasik Serdang pada k.ejadian kira-kira jam 6.30 petang.

Allahu, semoga tabah buat keluarga arwh.Allah lbih menyayangi mereka.Al Fatihah.

Sumber: sinar

Be the first to comment on "‘Saya Cuba Selamatkan Mreka Tp Ggal’ IuIuh Hatl Lihat Ibu Dan Adik TenggeIam Depan Mata- Abang"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*