Tadika ViraI C4mpak Kanak2 Lelaki Telah “Dikvnci” Oleh MBSA.

Tadika swasta di Jalan Kebun, Klang yang tular ek0ran seorang guru mencmpak saIah seorang anak muridnya di dalam kelas telah dikunci oleh Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Namun ti.dak dapat dipastikan bila tlndakan itu telah diambil oleh MBSA dan temp0h penutupannya.

Melalui tinjauan yang dilakukan oleh krew TV Al-hijrah siang tadi di seluruh kawasan tadika terbabit telah dipa.gar dengan pita Iarangan memasuki kawasan tadika berkenaan.

Usaha krew TV Al-Hijrah untuk mendapatkan rea.ksi Pengetua tadika dan perakam video berkenaan juga ti.dak berjaya.

Sementara itu Menteri Pendidikan Dr. Radzi Jidin memaklumkan perkara berkenaan dibawah ti.ndakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Baru baru tuIar di media sosi4l video berdurasi 10 saat dan mencetu.skan kema.rahan orang awam yang memaparkan seorang guru wanita mengangkat sebelum mencmpak seorang murid lelaki sambil disaksikan sendiri murid-murid yang lain.

K.ejadian tersebut dipercayai berlaku pada minggu lalu ketika sesi pembelajaran di tadika swasta tersebut.

Pihak sekolah telah mengambil t.indakan terhadap guru berkenaan. Serta pihak poIis juga telah mengambil keterangan guru terbabit sebelum dibebaskan dengan jaminan poIis.

Rea.ksi orang ramai selepas sekolah dikunci.

Kr0nologi k.ejadian sebenar jika mengikut susunannya:

Video viraI berdurasi 10 saat itu dirakam oleh guru praktikal bagi tujuan lap0ran untuk dihantar kepada pihak universiti. Dan dikatakan guru praktikal itu tldak menyedari k.ejadian itu turut dirakam lensanya.

Adeg.an yang berlaku kepada murid lelaki itu disedari oleh tunang kepada guru praktikal berkenaan yang kemudian bert.indak memu4t naik klip video pendek itu di media sosi4l dan seterusnya viraI sehingga mngundang pelbagai rea.ksi.

Menyedari video yang tuIar guru wanita (tetap) viral di media sosi4l, pihak pusat pendidikan telah berti.ndak memberhen.tikan guru praktikal serta-merta.

Ibu kepada murid yang dicmpak juga telah membuat lap0ran poIis. Berti.ndak di atas laporan itu, poIis telah memanggil guru wanita terbabit untuk memberi keterangan bagi membantu s.iasatan.

Bagaimanapun, menurut satu sumber, guru wanita itu menaflkan dkwaan tersebut dan mengatakan apa yang berlaku dalam video tersebut hanyalah sekadar lakonan.

PoIis kini sedang menjalankan s.iasatan mengikut sksyen 31 (1) akta kanak kanak.

Bapa kepada saIah seorang murid yang dihantar ke pusat pendidikan tersebut (cawangan lain), Sheikh Al Fariq berjumpa dengan pihak pengetua untuk meminta penjelasan. Pengetua wanita itu menjelaskan, tindakan telah diambil termasuk membuat laporan polis.

“Cikgu itu akan diambil t.indakan sewajarnya dan akan diberhe.ntikan kerja serta-merta dan rep0rt poIis telah dibuat,” tulisnya tetapi tidak menyatakan sama ada guru tetap atau guru praktikal yang diberhen.tikan.

Orang ramai masih menunggu keputusan s.iasatan pihak poIis berhubung ke$ tersebut. Rata-rata berharap guru wanita itu dikenakan hku.man kerana perbuatannya bukan sahaja tidak boleh diterima, tetapi juga mer0sakkan imej guru.

Sumber:apk

Be the first to comment on "Tadika ViraI C4mpak Kanak2 Lelaki Telah “Dikvnci” Oleh MBSA."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*