“Kamu Akan Sentiasa Dalam Ingatan..” – Siti Kasim Luah Rasa Sedlh Rakan M@ut DiIanggar Pemandu Mabvk ketika Pulang Dari Kerja.

KUALA LUMPUR — Aktivis sosial, Siti Kasim meluahkan rasa sed1h di atas kem4tian seorang rakannya yang terlibat kemaIangan akibat diIanggar pemandu mabvk.

Sed1h dengan kejadian menimpa Allahy@rham Khairul Anuar, peguam itu mengenang kembali detik pertemuan beliau bersama temannya lebih sedekad lalu.

“Pertama kali bertemu dia kira-kira 11 tahun lalu pada malam larian untuk Orang Asli. Saya tak berlari. Saya di situ untuk memberi sokongan moral kepada pelari yang terlibat mengumpul dana untuk Orang Asli.

“Saya harus mengakui bahawa saya kagum padanya lagipun dia ada rupa yang baik dan percaya dengan apa yang saya lakukan. Seorang lelaki yang kuat dengan sifat belas kasihan kepada yang memerlukan. Saya harap dia dikelilingi lebih banyak kasih sayang sewaktu hayatnya. Saya juga harap sifat kasih sayang itu juga telah ditunjukkan oleh saya kepadanya.

“Kamu akan sentiasa dalam ingatan dan kerinduan selamanya, Khairul Anuar,” coret Siti dalam hantaran di Facebook semalam.

Khairul Anuar dilapor mavt manakala rakannya p4rah selepas motosikal dinaiki mereka dirempvh pemandu mabvk di Kilometer 34.2 Lebuhraya Persekutuan menghala ke ibu negara dekat sini, jam 6 pagi semalam.

Khairul, 42, yang juga pemb0nceng motosikal meningg4l dunia di tempat kejadian dan rakannya dir4wat di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). Kedua-dua m4ngsa merupakan pekerja syarikat kurier yang dalam perjalanan pulang dari tempat kerja.

Menerusi pemerhatian di ruangan komen Facebook Siti, segelintir pihak dilihat mempersoalkan kewajaran lebih 3,500 tanda ‘ketawa’ yang diberikan warga maya ke atas hantaran tersebut.

“Sangat tidak faham bagaimana sesetengah orang boleh meletakkan emoji ketawa. Apabila ia (kem4tian) berlaku kepada kamu atau keluarga kamu nanti mungkin kamu akan faham bagaimana perasaan orang lain,” tulis Vetri Sri Darren Nadarajah.

“Ini tidak betul. Mengapa orang bertindak seperti ini? Apa yang telah terjadi pada masyarakat kita sekarang. Malu pada mereka ini kerana telah hiIang semua rasa kesopanan dan diselubungi oleh keb3ncian. Tidak ada agama yang akan membenarkan tingkah laku tersebut,” tulis Kawaljeet Singh pula.

Namun, ramai juga yang mengucapkan takziah dan simp4ti, sambil menyifatkan Khairul Anuar seorang yang meminati muzik rock dan gemar membuat amal kebajikan.

Perdebatan h4ngat di ruangan komen hantaran Siti itu dipercayai susulan kenyataan aktivis tersebut beberapa hari lalu yang memb4ntah cadangan PAS agar lesen jualan ar@k digantvng sehingga langkah diambil bagi memb4nteras gejaIa pemandu mabvk.

Menganggap cadangan itu tidak mvnasabah dan bersifat berat sebelah, Siti berkata masaIah berpunca akibat sikap cvai pemandu.

“AlkohoI bukanlah masaIhnya. Peminum yang tidak bertanggungjawab adalah masaIahnya. Sama seperti sekolah tahfiz tidak menjadi masaIah. Pengurusan yang menguruskan sekolah adalah masaIahnya.

“Anda mahu meIarang alk0hol hanya kerana ia sesuai dengan anda? Maka Iarang sekolah tahfiz juga kerana banyak mer0sakkan anak-anak kita yang tidak bersaIah,” tulis Siti pada hantaran empat hari lalu.

Sumber: projek mm/ FMT

Be the first to comment on "“Kamu Akan Sentiasa Dalam Ingatan..” – Siti Kasim Luah Rasa Sedlh Rakan M@ut DiIanggar Pemandu Mabvk ketika Pulang Dari Kerja."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*