“Ur1 Terpvtus, Dik0rek Hidup-Hidup..”Tr4gedi 6 Tahun Lalu Berulang Kembali Apabila KehiIangan Seorang Lagi Anak.

LuIuh hati seorang ibu apabila anak ketiga yang bakal dilahirkan pada 8 Oktober ini p3rgi buat selama-lamanya pada hari ter4khir Ramadan yang lalu.

Lebih menyed1hkan tr4gedi hitam itu sekali lagi berlaku selepas wanita ini diuji dengan pem3rgian anak sulungnya kira-kira enam tahun lalu.

Perkongsian Amiratul Jannah mengenai kisah men1mpa anak ketiganya itu di Facebook mengundang seb@k netizen.

“Mummy dan daddy tak sangka b4by nak teman kakak Fatimah di syurga. Kalau b4by ada lagi hari ni usia b4by 21 minggu lima hari.

“Sama usia kakak Fatimah lahir tapi Allah dah tentukan segalanya. B4by lahir lagi awal dari kakak Fatimah.

“InsyaAllah satu hari nanti kita akan bertemu dan berkumpul satu keluarga. Al-Fatihah (dibaca) untuk anak-anakku,” luahnya di Facebook.

Antara komen netizen yang simp4ti dengan nasib men1mpa b4yi Amira.

Menurut wanita berusia 31 tahun itu, b4yi ketiganya itu meningg4l dunia selepas dilahirkan di rumah dalam keadaan tidak cukup bulan.

“Masa tu hari terakhir Ramadan. Saya terbangun pukul 4 pagi nak terkenc1ng tapi lepas tu rasa s@kit sangat. Saya pun terus kejvt suami ajak pergi hspital.

“Tengah nak bersiap-siap tu, s4kit tu datang lagi. Tapi kali ni saya dapat rasakan b@by nak keluar. Saya pun b4ring dan b4by keluar jam 4.15 pagi.

Sampai PAC, doktor cuba keluarkan ur1 tapi masa doktor t4rik ur1 terpvtus. Jadi bermulalah episod saya kena k0rek hidup-hidup untuk keluarkan ur1 tadi.
AMIRATUL JANNAH
Ibu

“Ikutkan masa tu kandungan baru berusia 20 minggu tiga hari. B4by sempat hidup beberapa minit tapi tak dapat diselamatkan sebab lahir terlalu awal,” katanya yang mengalami pend4rahan pada 19 Mei lalu.

Berkongsi cerita kepada mStar, Amiratul Jannah atau lebih mesra di sapa Amira berkata, keadaan bertukar p4nik apabila ur1 tidak keluar selepas b4yinya dilahirkan.

“Ini kali pertama suami tengok saya bersalin depan dia. Lepas tengok b4by keluar dan bergerak-gerak terus call ambulans.

Jen4zah anak ketiga Amira selamat dikebvmikan pada 23 Mei lalu.

“Tapi masa tu p4nik juga sebab sementara nak tunggu ambulans sampai ur1 tak keluar lagi.

“Masa tu saya dah reda sebab saya tau anak saya memang tak d4pat diselamatkan berdasarkan pengalaman melahirkan anak sulung saya,” katanya.

Sebaik tiba di hspital, Amira berkata dia terus dibawa ke bilik Patient Assesment Center (PAC) di sebuah hspital untuk mengeluarkan ur1nya.

“Sampai PAC, doktor cuba keluarkan ur1 tapi masa doktor t4rik ur1 terpvtus. Jadi bermulalah episod saya kena k0rek hidup-hidup untuk keluarkan ur1 tadi.

“S4kit dia lebih s@kit daripada s@kit nak bersalin. Sampai saya pun men4ngis depan doktor dan nurse sebab tak tertanggvng kes4kitan.

“Tak lama lepas tu saya dah start menggigiI. Lepas doktor tengok keadaan saya yang tak boleh nak t4han s4kit, doktor kata saya kena masuk dewan bed@h untuk keluarkan lebihan ur1 yang tertinggal.


Amira bersama suami dan anak keduanya di pagi Syawal.

“Dalam dewan bed4h tu saya dibivs separuh dengan bivs epidvral. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Lepas tu saya dimasukkan w@d. Suami pula menguruskan urusan pengebvmian anak kami,” katanya.

Jen4zah b4yi ketiga Amira yang dinamakan sebagai Muhammad Ramadan Mohd Rawi selamat dikebvmikan bersebelahan pus4ra kakaknya pada 23 Mei lalu.

Sumber: mStar

Be the first to comment on "“Ur1 Terpvtus, Dik0rek Hidup-Hidup..”Tr4gedi 6 Tahun Lalu Berulang Kembali Apabila KehiIangan Seorang Lagi Anak."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*