Op Benteng di Selangor : Warga As1ng Dit@han Oleh Pihak Berkuasa.

KUALA LANGAT -Seramai 45 warga as1ng dit4han sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), PKP Bersyarat dan PKP Pemulihan sejak April lepas sehingga hari ini, ketika cuba keluar dan masuk melalui Iorong-l0rong tikus di beberapa lokasi di Selangor.

Pegawai Pemerintah Batalion 4 Pasukan Gerakan Am (PGA) Supt Zulafendy Hassan berkata kesemua individu itu dit4han di Sabak Bernam, Kuala Selangor, Klang Utara, Klang Selatan, Kuala Langat dan Sepang dalam Op COVID-19 dan Op Benteng yang dijalankan dalam tempoh itu.

“Turut dit4han seramai 24 warga tempatan berkaitan kesaIahan ingk4r PKP, menjadi tek0ng darat, serta kesaIahan berkait d4dah dan jen4yah. Kesemua mereka berumur antara 20 hingga 50 tahun.

“Sebanyak 13 kertas si@s4tan dibuka berkaitan pelbagai kesaIahan itu,” katanya kepada pemberita selepas meninjau pos-pos kawalan PGA di Kuala Langat dengan turut disertai oleh Ketua Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Selangor Supt Rudy Abdullah.

Sementara itu, Rudy berkata tinjauan itu dilakukan bagi melihat secara dekat keadaan sebenar beberapa l0rong tikus yang dikesan di sekitar Kuala Langat.

“Sebelum ini, PGA mengesan 61 l0rong tikus di pes1sir pantai Selangor yang dipercayai menjadi laluan keluar masuk pendatang as1ng.

“Kita mengaturgerakkan kira-kira 200 pegawai serta anggota di enam daerah pes1sir pantai di negeri ini bagi mengek4ng kemasukan pendatang as1ng.

“Pemantauan ini dilakukan sepanjang tahun, namun sejak penuaIaran w4bak C0VlD-19, kita pergiatkan lagi 0perasi untuk mengeIakkan pencer0bohan semasa tempoh PKP,” katanya.

Sumber: BERNAMA

Be the first to comment on "Op Benteng di Selangor : Warga As1ng Dit@han Oleh Pihak Berkuasa."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*