Terkini C0VlD – 19: Ke$ Aktif Di Malaysia Makin Menurun, Dan Ke$ Baharu Masih Kekal 1 Digit Dilaporkan Hari Ini.

Putrajaya, 30 Jun – Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan hanya dua ke$ baru positif C0VlD-19 direkodkan di Malaysia hari ini.

“Sehingga 30 Jun jam 12 tengah hari, terdapat 2 ke$ baru dilaporkan menjadikan jumlah ke$ positif C0VID-19 di Malaysia adalah sebanyak 8,639 ke$,” kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Tambahnya, ke$ aktif dengan kebolehj4ngkitan C0VID-19 ialah 164 ke$, berkurang berbanding 182 ke$ semalam.

“Ingin dimaklumkan daripada dua ke$ baharu yang dilaporkan, satu ke$ adalah ke$ import yang mendapat j4ngkitan di luar negara dan satu ke$ adalah penularan di dalam negara iaitu ke$ saringan pra-rujukan di H0spital Kota Belud, Sabah.

“Kedua-dua ke$ ini melibatkan warganegara Malaysia. Tiada penularan dalam negara di kalangan bukan warganegara dilaporkan pada hari ini,” katanya.

Sebanyak empat ke$ positif C0VID-19 sedang dir4wat di Unit R4watan Rapi (lCU) sehingga kini dengan satu ke$ memerIukan bantuan pernafasan.

Tiada kem4tian dilaporkan hari ini. Ini menjadikan jumlah kumulatif ke$ kem4tian COVlD-19 di Malaysia kekal sebanyak 121 ke$ bersamaan 1.4 peratus dari keseluruhan ke$.

Selain itu, sebanyak 20 ke$ sembuh dan discaj juga dilaporkan hari ini.

Sumber: KP Kesihatan via siakap keli

Be the first to comment on "Terkini C0VlD – 19: Ke$ Aktif Di Malaysia Makin Menurun, Dan Ke$ Baharu Masih Kekal 1 Digit Dilaporkan Hari Ini."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*