‘Claim’ Sabah Buk4n Milik Malaysia, Kenyataan Setiausaha Luar Filipina Ini Cetvs Kontr0versi.

Sebut sahaja Sabah, pasti anda sudah terbayang kesedapan makanan laut dan keindahan alam semulajadi di sana. Malah, jika pelancong luar negara ingin melancong ke Malaysia, mereka akan memilih Sabah antara destinasi yang wajib mereka kunjungi.

Terbaharu, Setiausaha Luar Filipina telah membuat kenyataan bahawa Sabah buk4n sebahagian daripada Malaysia jika anda ingin berurusan dengan Filipina.

Kenyataan itu adalah respons kepada perkongsian Twitter Kedutaan Amerika Syarikat di Filipina berkenaan sumb4ngan 500 kit kebersihan diri kepada rakyat Filipina yang dihantar puIang oleh Sabah dan tiba di Zamboanga City dan Bongao di Tawi Tawi.

Oleh itu, Datuk Seri Hishammuddin membid4s kenyataan Setiausaha Luar Filipina Teodoro Locsin Jr dan mengatakan kenyataan tersebut t1dak bertanggungjawab serta boleh menjej4skan hubungan dua hala antara kedua-dua negara.

Malah, beliau juga telah mengarahkan Wisma Putra untuk memanggil Duta Filipina ke Malaysia, Charles C. Jose pada Isnin ini untuk menjelaskan 1su tersebut.

Berikutan itu, perkongsian tersebut mendapat perhatian rata-rata netizen Malaysia dan Filipina. Menurut tinjauan kami, ada yang bersetuju dengan tind4kan Datuk Seri Hishammuddin memanggil duta Filipina untuk 1su ini dan ada juga yang mempertah4nkan kenyataan setiausaha luar Filipina.

Apakah pendapat anda apabila ada negara luar cuba untuk ‘claim’ sebuah negeri dalam negara kita sebagai hak mereka?

Sumber: the vocket

Be the first to comment on "‘Claim’ Sabah Buk4n Milik Malaysia, Kenyataan Setiausaha Luar Filipina Ini Cetvs Kontr0versi."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*