Ke$ P0sitif C0VlD-19 Di Sekolah Rendah Di Sabah, Tunggu Keputusan KPM – Ismail Sabri

KEPUTUSAN sama ada membenarkan atau t1dak murid hadir ke sebuah sekolah rendah di Sabah sedang dalam pertimbangan Kementerian Pendidikan susulan satu ke$ positif C0vid-19 membabitkan seorang murid dikesan.

Menteri Kanan (KIuster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, beliau difahamkan perkara itu sedang di dalam penelitian kementerian terbabit dan keputusan mengenainya dijangka diumumkan dalam waktu terdekat.

“Saya difahamkan Kementerian Pendidikan sedang meneliti dan mempertimbang sama ada untuk membenarkan atau t1dak membenarkan lagi murid tahun rendah iaitu tahun satu, dua dan tiga atau pelajar yang sedang mengambil peperiksaan, saya percaya ia akan diumumkan Kementerian Pendidikan. Jadi kita tunggulah,” katanya pada sidang media harian hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan, pelaksanaan mewajibkan pemakaian pelitup muka dalam kenderaan awam dan di tempat terbuka akan diserahkan kepada poIis.

“Seperti mana kita tahu, bermula 1 Ogos, kita mewajibkan untuk individu yang berada dalam kenderaan awam dan kenderaan awam untuk memakai pelitup muka. Apabila kita kata wajib, jika meIanggar peraturan, akan dikenakan tind4kan.

“Walaupun dari segi pelaksanaan, terpulang kepada budi bicara poIis. Kalau biasanya dulu-dulu pada peringkat awal, akan diberi nasihat. PoIis mengenakan komp4un serta-merta dan boleh beri nasihat juga. Jadi kita serah kepada budi bicara poIis,” katanya.

Sumber: harian metro

Be the first to comment on "Ke$ P0sitif C0VlD-19 Di Sekolah Rendah Di Sabah, Tunggu Keputusan KPM – Ismail Sabri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*