AjaI MenjeIang Di Aidiladha, 2 Mavt DiIanggar Pemandu Mabvk.

Dikala kita semua s1buk membuat persiapan hari raya Aidiladha, kita dikejvtkan dengan kej4dian kemaIangan yang telah mer4gut dua ny4wa.

KemaIangan terbabit disebabkan oleh kecu4ian pemandu yang dikatakan memandu secara mabvk merempvh penungg4ng dan pemb0nceng motorsikal sehingga kedua-dua m4ngsa tercamp4k. Kedua- dua m4ngsa meningg4l dunia ditempat kej4dian.

Ikuti perk0ngsian dari saudara Helmi Omar, khabarnya kej4dian berlaku dikawasan tempat tinggalnya.

Kejadi4n yang meny4yat hati dan sed1h berlaku petang tadi di kampung saya. Ketika kita sedang s1buk ingin menyambut Hari Raya K0rban, telah berlaku satu KemaIangan m4ut di Jalan Sialang Tangkak, sebelum KG Chohong sempadan Tangkak Jasin, 500 meter dari rumah m4ngsa. KemaIangan melibatkan sebuah motosikal dan kereta.

Pemandu kereta berbangsa India yg dipercayai dalam keadaan m4buk memandu dengan laju telah meIanggar kedua-dua m4ngsa sehingga m4ngsa ters3ret dan terc4mpak 50 meter. Kedua-dua m4ngsa m4ti di tempat kej4dian. M4ngsa dalam perjalanan ke Tangkak untuk membeli barang persiapan menyambut Hari Raya Korban pada hari esok. Kedua-dua m4ngsa adalah sepupu yang puIang beraya di kampung Chohong.

Sangat sed1h sekali kerana Hari Raya Aidilfitri yg lalu mereka tidak dapat berkumpul bersama-sama untuk menyambut Hari Raya Puasa kerana PKP. Lebih sed1h lagi esok Hari Raya K0rban, mereka berdua masih tidak dapat beraya bersama-sama keluarga tersayang kerana telah pergi buat selama-lamanya.

Salam takziah untuk ahli keluarga m4ngsa. Sambutan Hari Raya K0rban pada hari esok pasti tidak dapat diIupakan oleh ahli keluarga m4ngsa yang masih dalam keadaan sed1h dan piIu dengan pemergian mereka. Semoga ahli keluarga m4ngsa tabah menghadapi dug4aan ini. Marilah kita sedekahkan Al- Fatihah kepada m4ngsa.

Pemandu India tersebut berjaya dit4han oleh orang kampung. Manakala lagi seorang rakannya yang turut berada dalam kereta berjaya meIarikan diri.

Kita semua berharap pemandu mabvk atau memandu secara merb4haya sehingga menyebabkan kem4tian mesti diberikan hvkuman yg lebih berat seperti hvkuman m4ti.

Ketika ini, S3ksyen 44(1) A Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) memperuntukkan hvkuman penj4ra selama tempoh tidak kurang daripada 3 tahun dan tidak lebih daripada 10 tahun dan didend4 tidak kvrang daripada RM8,000 dan tidak lebih dari RM20,000 bagi kesaIahan pemanduan m4buk. Hvkuman ini adalah tidak adil bagi si m4ti dan keluarganya.

Sumber: facebook helmi omar

Be the first to comment on "AjaI MenjeIang Di Aidiladha, 2 Mavt DiIanggar Pemandu Mabvk."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*