[Video]Remaja B4kar Rumah, Selepas Mendengar Arahan Dari ‘Arwah ibu’ nya.

Kuala Terengganu: Remaja orang kvrang upaya (0KU) hiperaktif memb4kar rumah keluarganya, di Kampung Gong Tok Nasek, di sini, malam tadi.

Remaja berusia 14 tahun itu mend4kwa melakukan perbuatan tersebut selepas terdengar ‘arahan’ arw4h ibunya dan dia turut merakam video keb4karan yang memvsnahkan 100 peratus rumah itu, menggunakan telefon bimbitnya.

Nenek saudaranya, Juriah Salleh, 64, berkata, remaja tersebut tinggal bersama nenek dan bapanya di rumah berkenaan namun ketika kejadian hanya dia seorang berada di rumah.

“Ketika kejadian cucu saudara saya (remaja berkenaan) sempat merakam video keb4karan itu sambil menang1s. Saya panggil dia dan suruh duduk dulu… lepas disoal kenapa b4kar rumah, dia jawab masa itu telah ternampak arwh ibunya dan disuruh b4kar rumah mereka,” katanya ketika ditemui pemberita di lokasi kejadian.

Katanya, remaja terbabit turut mengakui menyaIakan ap1 dengan menggunakan mancis, kertas dan lilin yang dibeli olehnya ketika tinggal bersendirian.

Juriah berkata, cucu saudaranya itu disahkan hiperaktif sejak kecil namun keadaan em0si dan mentalnya semakin terganggv selepas kem4tian ibunya dua tahun lalu akibat penyak1t b4rah paru-paru dan dia pernah memb4kar rumah ketika berusia 10 tahun, namun ap1 sempat dip4damkan.

Remaja terbabit juga dikatakan masih dalam r4watan pemulihan dan terpksa bergantvng kepada ubat-ubatan yang dibekalkan pihak h0spital.

Sementara itu, Ketua Balai Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kuala Terengganu Rozizah Ibni Hajar berkata, pihaknya menerima panggilan kecem4san pada 7.59 malam dan seramai 19 anggota bersama dua jentera serta satu jentera tangki dikejarkan ke lokasi kejadian.

“Ketika pihak bomba sampai, keb4karan seratus peratus dan dikenal pasti terdapat seorang mngsa iaitu remaja berusia 14 tahun berada di rumah ketka kejadian, bagaimanapun dia telah keluar ke tempat selamat sebelum ketibaan pihak bomba,” katanya.

Menurut Rozizah pihak bomba mengambil masa kira-kira 25 minit bagi mengawal dan mem4dam keb4karan sepenuhnya.

Video:

Remaja kelainan upaya bakar rumah nenek

Seorang remaja lelaki kelainan upaya bertindak membakar kediaman neneknya, selepas didakwa melihat bayangan arwah ibunya. Kejadian berlaku di Kampung Gong Tok Nasek, Kuala Terengganu kira-kira jam 8 malam Isnin.#NormaBaharu #DisiplinMalaysia #HapusCOVID19

Dikirim oleh Astro AWANI pada Senin, 07 September 2020

Sumber: hmetro

Be the first to comment on "[Video]Remaja B4kar Rumah, Selepas Mendengar Arahan Dari ‘Arwah ibu’ nya."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*