[Video]Remaja Terp4ksa Berhenti Sekolah, Derita K4nser Tahap Tiga.

Kuala Pilah: Bermula dengan kenc1ng t1dak lawas, tiada siapa menyangka Muhammad Ilman Farhan, 16, rupanya mengidap b4rah saraf tunjang tulang belakang dan hanya mampu terlantar di katil sejak setahun lalu.

Keadaan itu menyebabkan Nurul Adura Roslan, 40, yang bekerja di sebuah syarikat kurier terpaksa mengambil cuti tnpa gaji kerana perlu berulang-alik ke hospital bagi mendapatkan rwatan dan menjaga Muhammad Ilman.

Nurul Adura yang juga seorang ibu tunggal dari Kampung Gedang, Terachi, di sini kini terp4ksa mengharapkan svmbangan bantuan daripada orang ramai bagi meringankan beban yang ditanggvng mereka sekeluarga.

“Pada hujung tahun 2018, Muhammad Ilman mengadu kenc1ngnya t1dak lawas dan svkar untuk kenc1ng, ada kalanya dia tidak sedar yang dia sudah membvang air.

“Ketika menghantar dia ke h0spital, doktor mengesahkan ada ketvmbuhan di belakang pinggang dia dan perlu menjalani pembed4han segera sehingga kedua-dua kakinya kelihatan semakin Iemah dan kini seolah Iumpuh.

“Sejak disahkan mengidap k4nser tahap tiga ini, Muhammad Ilman terp4ksa berhenti sekolah,” katanya.

Dia berkata, Muhammad Ilman mendapat r4watan di Institut K4nser Negara (IKN) di Putrajaya dan ia memerIukan perbelanjaan yang tinggi.

“Setiap kali pergi mendapatkan r4watan ia membabitkan kos dan mungkin lama di sana malah kemungkinan ada lebih 30 kali r4watan lagi.

“Saya ada mendapat bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM270 sebulan dan pihak Baitulmal juga ada menghantar bantuan katil dan peralatan pervbatan namun, masih tidak mencukupi untuk menampvng kos r4watan dan kos ulang alik dari rumah ke h0spital,” katanya.

Nurul Adura berkata demikian ketika ditemui selepas menerima svmbangan daripada Pertvbuhan Kebajikan Asnaf Setia Kasih Negeri Sembilan (PERKASIH N9) semalam.

Katanya, dia bersama ibu, Kamaliah Ahmad, 64, bergilir-gilir menjaga Muhammad Ilman selepas anaknya tidak mampu berjalan sejak beberapa bulan lalu.

“Saya dan ibu perlu menjaga Ilman memandangkan dia lvmpuh kedua-dua kaki dan tidak boleh menguruskan diri sendiri dan berharap ada pihak dapat menghulurkan svmbangan bagi mengvrangkan kesuIitan yang ditanggvng.

“Lebih saya terharv, ibu saya terp4ksa bekerja sebagai pembantu kedai makan berdekatan untuk menampvng keperluan harian di rumah ini,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha PERKASIH N9, Salina Nadzir berkata, pihaknya menghulurkan svmbangan seperti barang makanan, lampin pakai bvang dan wang tunai.

“Kami akan terus memantau perkembangan keluarga ini kerana mereka memerIukan bantuan dan berharap ada pihak lain menyalurkan bantuan berupa wang tunai untuk kegunaan mereka sekeluarga.

“Orang ramai yang ingin memberikan svmbangan boleh menyalurkannya menerusi akaun CIMB 7617766831.

Video:

Sumber: hmetro

Be the first to comment on "[Video]Remaja Terp4ksa Berhenti Sekolah, Derita K4nser Tahap Tiga."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*