Tangan B4yi Pvtus Dig1git Anj1ng: Pemilik Didend4 T1ada Lesen Peliharaan.

Melaka: Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) mengesahkan pemilik anjing yang mengg1git tangan kanan b4yi perempuan berusia tujuh hari sehingga pvtus di Bachang di sini, Selasa lalu, t1dak mempunyai lesen peliharaan haiwan itu.

Datuk Bandar MBMB, Datuk Zainal Abu berkata, anjing jenis ‘Pl0tt H0und’ itu sudah dit4ngkap dan diserahkan kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri untuk tindakan ku4rantin selama dua minggu bagi memastikan tiada gejaIa peny4kit anj1ng giIa (r4bies).

“Susulan lap0ran diterima berkaitan kejadian itu, sepasukan anggota MBMB bersama p0lis dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri bertindak ke lokasi kejadian di Taman Widuri, Bachang.

“Berdasarkan rekod, pemilik anj1ng berusia 41 tahun itu t1dak mempunyai lesen, malah anjing baka Jerman itu jarang dipelihara di negara ini dan t1dak boleh dilesenkan.

“Sehubungan itu, tindakan teg4s di bawah Undang-Undang Kecil (UUK) Pelesenan Anj1ng akan diambil ke atas lelaki berkenaan dan jika s4bit kesaIahan boleh dikenakan dend4 tidak melebihi RM2,000 atau penj4ra tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri, Dr Aidi Mohamad berkata, kvarantin haiwan dibuat selama 14 hari dan jika terdapat tanda virvs r4bies, haiwan itu akan diIupuskan.

Katanya, t4ngkapan anjing jantan yang mengg1git b4yi berkenaan dibuat mengikut S3ksyen 41(1) Akta Binatang 1953 untuk pemerhatian peny4kit anjing giIa.

“Jika t1ada tanda peny4kit, anjing akan diserahkan semula kepada MBMB selepas tempoh kvarantin untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Dalam kejadian jam 8.30 pagi, Selasa lalu itu, seorang b4yi perempuan berusia tujuh hari pvtus tangan kanan selepas dig1git anjing peliharaan ahli keluarganya.

Ketika kejadian, b4yi berkenaan dijaga makciknya di rumahnya itu.

Wanita terbabit membawa b4yi berkenaan ke ruang tamu berdekatan pintu pagar rumah dengan tujuan dikenakan cahaya matahari bagi mengurangkan gejaIa dem4m kuning.

Sementara itu, usaha untuk menjejaki keluarga b4yi maIang terbabit bagi mendapatkan perkembangan terkini r4watan di tangannya, gagaI.

Difahamkan, semua ahli keluarga mngsa berada di H0spital Kuala Lumpur (HKL), tempat b4yi itu menerima r4watan.

Sumber: hmetro

Be the first to comment on "Tangan B4yi Pvtus Dig1git Anj1ng: Pemilik Didend4 T1ada Lesen Peliharaan."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*