Usia Baru 5 Tahun Mata Dah JuIing Gara-Gara Gajet, Ibu Sed1h Saat Anak Dih1na.

IBU mana yang tidak sed1h apabila anak yang dit4tang bagai minyak yang penuh mengalami masaIah pada saIah satu deria terpenting pada angg0ta badan?

Namun itulah hakikat yang perlu diterima ibu ini apabila anak sulungnya mengalami rabvn sehingga matanya menjadi juIing, gara-gara penggunaan gajet yang keterlaluan.

Tidak keber4tan berkongsi cerita demi teladan bersama, wanita yang dikenali sebagai Sheda Lehon berkata masaIah yang dialami anaknya dikesan pada pertengahan 2018.

“Sebenarnya saya ada membuat perkongsian pada awal tahun lalu, namun tak sangka ia viral… dan kini viral lagi sekali. Memang tak ada perancangan nak share tapi ketika itu saya sed1h apabila ada yang mengh1na keadaan mata anak saya, Amanda.

“Sebagai ibu, saya turut sama terasa. Jadi saya luahkan di Facebook dan bercerita mengenai apa yang dialami oleh anak saya sebagai pengajaran bersama.

“Punca kepada masaIah matanya kerana telefon. Saya beri Amanda telefon mengikut kehendak dia. Dalam sehari agak kerap juga, jadi matanya terlalu f0kus kepada gajet dan jadi ‘Iazy eyes’.

“Kali pertama jumpa d0ktor pakar mata pada Februari tahun lalu. Masa buat check-up, d0ktor kata Amanda r4bun, power pun tinggi. D0ktor suruh pakai cerm1n mata untuk tegakkan mata dia semula. Andai kata pakai spec pun matanya tak normal semula, pilihan ter4khir adalah pembed4han,” katanya kepada mStar.

Sheda pernah men4ngis apabila ada orang memperkatakan mengenai keadaan mata anaknya.

Menurut ibu kepada dua cahaya mata ini, sehingga kini Amanda yang berusia hampir lima tahun sudah menghadiri tiga temu janji dengan d0ktor pakar.

Dalam tempoh itu, Sheda berkata keadaan mata anaknya menunjukkan perubahan sungguhpun masih belum kembali normal sepenuhnya.

“Kali terakhir temu janji adalah Julai lalu. Rabvnnya dah turun sedikit. Doktor kata, keadaan juIing itu bergantvng kepada r4bun. Pelbagai cara yang disarankan oleh doktor kami cuba.

Ibu mana tak sed1h kan… tambah-tambah lagi bila tengok anak saya sed1h dan maIu.
SHEDA LEHON
IBU

“Amanda memang kena pakai spec selalu terutama kalau menonton televisyen. Waktu dia nak main gajet memang dihadkan sangat-sangat. Mula-mula memang svsah juga, tapi kena kent4l dan pandai-pandai pvjuk. Sekarang Amanda da besar sikit, dan makin lama dia makin faham.

“Saya kena buat benda yang sama juga dekat adiknya, Medina, sebab tak mahu apa yang dilalui Amanda akan berlaku padanya juga,” ujar wanita berusia 33 tahun ini.

Mengimbas kembali detik ketika mata puteri sulungnya mengalami masaIah, Sheda berkata dia tidak dapat meIupakan kata-kata segelintir orang di sekelilingnya yang tnpa rasa bersaIah menggelar anaknya ‘juIing’.

Selepas tiga kali temu janji dengan pakar, mata Amanda beransur pulih (kiri) berbeza berbanding keadaan sebelumnya (kanan).

“Ibu mana tak sed1h kan… tambah-tambah lagi bila tengok anak saya sed1h dan maIu. Saya cepat-cepat peIuk dia dan kata ‘tak apa, nanti mata kakak boleh baik semula, kakak mesti cantik. Kakak kena rajin pakai spec dan jngan lama main telefon.’

“Saya sering pujuk dan beri kata semangat, dalam masa yang sama ikut saranan doktor, serta buat exercise mata.

Tidak mahu pisang berbuah dua kali, Sheda kini lebih berteg4s soal penggunaan gajet terhadap anak-anaknya.

“Buat ibu bapa di luar sana, ambil kisah ini sebagai teladan. Jngan terlalu ikut kehendak anak bimb4ng memud4ratkannya di masa depan. Tambah-tambah pula mata ni aset kan.

“Doa memang tak lek4ng dari mulut saya setiap hari moga anak saya pulih dan normal seperti sebelumnya. Pada mereka yang kvtuk, mungkin tak jadi pada anak mereka sekarang. Tapi jngan Iupa untuk beringat,” ujarnya mengakhiri bicara.

Sumber: mStar

Be the first to comment on "Usia Baru 5 Tahun Mata Dah JuIing Gara-Gara Gajet, Ibu Sed1h Saat Anak Dih1na."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*