“Kiri kanan hutan..”- Gadis Tawakal Hantar Lelaki Tua Pulang Ke Rumah, Sed1h Dgr Kisah Sbenar.

Seorang gadis di Twitter, Nafeesya berkongsi kisah mendeb4rkan disapa oleh seorang lelaki tua yang meminta bantuan untuk menghantarnya pulang ke rumah.

Pada mulanya, gadis tersebut sedikit keberatan untuk membantu memandangkan jam hampir 12 tengah mal4m namun dia yang merasa kasih4n melihat lelaki tua itu meneruskan n1at menghantar pulang ke rumah.

Kesi4n, dan terb4yang ayah sendiri.


Foto: Nafeesya

Disoal tentang lokasi rumah, pakcik itu memberitahu rumahnya terletak dia Kampung Temin berdekatan Sungai Siput. Walaupun sedikit keber4tan untuk menghantar pakcik tersebut, Nafeesya akvr kerana pakcik tersebut memberitahu tidak mempunyai wang untuk pulang.

Lepas dia cakap rumah dia dekat Kg. Temin, I pun blur kejap sebab tak pernah dengar, and tak expect pun kg tu dekat Sungai Siput, Pakcik tu dah naik kereta, takkan I nak cakap tak boleh hantar, I tak sampai hat1. At last terus Waze H0spital Sungai Siput, dalam hati dah taw4kal, niat memang nak tolong pakcik ni tapi andai kata ada benda tak elok nak jadi, tak tahu lah nak cakap apa.

Sempat ‘update location’ kepada kawan


Foto: Nafeesya

Sebagai langkah berjaga-jaga, Nafeesya berkongsi lokasi terkini dirinya di dalam group Whatsapp rakan-rakan. Ketika jam hampir menunjukkan 11.45 malam, jalan yang dilaluinya benar-benar sunyi. Kiri dan kanan jalan t1dak mempunyai sebarang kereta dan hanya kereta dia yang menggunakan jalan tersebut.

Hanya ikut arahan pakcik.

Video: Nafeesya

Sepanjang perjalanan, pakcik tersebut rajin bercerita mengenai perihal hidupnya. Menurut pakcik itu dia mempunyai enam orang anak, empat lelaki dan dua perempuan. Namun suasana bertukar h1ba apabila pakcik tersebut menyatakan bahawa dia tidak lagi mempunyai hak terhadap anak-anaknya setelah mereka sudah mendirikan rumah tangga. Nafeesya juga sempat bertanyakan kepada pakcik itu, daripada mana datang sumber kewangan, dan pakcik itu menyatakan dia hanya meminta sedekah kepada orang awam demi kelangsungan hidupnya.

Sepanjang perjalanan balik, pakcik itu langsung tidak meminta wang kepada Nafeesya dan rakannya, cukup sekadar menghantar dia pulang ke rumah. Menurut pakcik itu, dia telah dit1pu dan ditinggalkan di Ipoh.

Kiri kanan hut4n

Video: Nafesya

Setibanya di satu lokasi, pakcik tersebut meminta Nafeesya memberhentikan kereta. Nafeesya dan rakanya ketika itu tergam4m apabila melihat kiri dan kanan jalan itu hanyalah hut4n semata-mata dan tiada sebarang rumah yang terdapat di situ.

Pakcik itu sempat mengucapkan terima kasih sebelum pulang.Dia juga sempat menyuruh Nafeesya menyuluhkan lampu keretanya menghala ke hutan tersebut untuk memudahkan dirinya berjalan masuk ke kawasan rumah.

Hidup sebat4ng k4ra

Foto: Nafeesya

Menurut rakan Nafeesya, menerusi hasil carian di Facebook, pakcik itu memang seorang yang da1f dan h1dup sebat4ng k4ra. Perkongsian Nafeesya itu telah mendapat 20.9k retweet dan 13.7k likes di Twitter. Rata-rata netizen memuji t1ndakan yang telah diambil dan mengucapkan ribuan terima kasih kepadanya.

sumber : Nafeesya, hiburan myr news

Be the first to comment on "“Kiri kanan hutan..”- Gadis Tawakal Hantar Lelaki Tua Pulang Ke Rumah, Sed1h Dgr Kisah Sbenar."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*