Selepas Tersedar Daripada K0ma, Ini Perkembangan Terkini Nor Aqilah.

Bukit Mertajam: M4ngsa yang terselamat dalam kejadian ker4cunan karb0n mon0ksida, Nor Aqilah Mohd Safwan, 21, akan dipindahkan ke wad biasa jika keadaan kesihatannya bertambah baik.

Ketua PoIis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Shafee Abd Samad berkata, poIis dimaklumkan mngsa kini sudah boleh bercakap walaupun masih t1dak lancar.

“Nor Aqilah t1dak boleh bangun lagi tetapi dia sudah boleh bercakap walaupun tidak lancar. M4ngsa juga sudah boleh makan, tetapi setakat ini dia hanya dapat menikmati bubur nasi.

“Jika keadaannya bertambah baik, maka dia boleh ditukarkan ke w4d biasa,” katanya, di sini, hari ini.

Semalam, Nor Aqilah dilaporkan sedar daripada k0ma selepas seminggu menjalani r4watan di H0spital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di Kuala Lumpur.

Dalam kejadian 8.30 malam 16 September lalu, empat m4ngsa iaitu Sharifah Fariesha Syed Fathi, Ayuni Shazwanie Shabri serta dua beradik kembar Nor Adilah dan Nor Aqilah masing-masing berusia 21 tahun, berhenti rehat hingga tertidur dalam kender4an pelbagai guna (MPV) di tempat letak kereta stesen minyak di Sama Gagah di Lebuhraya PLUS arah Utara, di sini.

Mereka yang dalam perjalanan pulang ke rumah masing-masing di Sungai Petani dan Gurun, Kedah, bagaimanapun ditemui dalam keadaan t1dak sedarkan diri pada 1 pagi keesokkannya.

Sharifah Fariesha mavt di lokasi kejadian manakala Ayuni Shazwanie pula meninggaI dunia dalam perjalanan menerima r4watan di H0spital Seberang Jaya (HSJ).

Tidak lama kemudian, Nor Adilah dilaporkan meninggaI dunia selepas menerima r4watan di H0spital Angkatan Tentera Lumut, Perak.

Manakala, Nor Aqilah dibawa ke Unit R4watan Rapi (lCU) H0spital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di Kuala Lumpur.

Laporan bed4h si4sat ke atas tiga mngsa yang mavt mendap4ti punca kem4tian mereka disebabkan terh1du karbpn mon0ksida hingga menyebabkan kegagaIan pelbagai 0rgan berfungsi.

Sumber: hmetro

Be the first to comment on "Selepas Tersedar Daripada K0ma, Ini Perkembangan Terkini Nor Aqilah."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*