MRT Kajang Line Beri Penjelasan Temb0k Peng4dang K0nkrit Did4kwa Terjvntai.

KUALA LUMPUR: Ruang antara kepingan dinding par4pet di sepanjang laluan bertingkat MRT Kajang di Kota Damansara memang direka begitu, sekali gus t1dak berb4haya kepada orang ramai.

Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp) dalam kenyataannya menyebut, hasil pemeriksaan mendap4ti dinding par4pet dipasang dengan baik dan berada dalam keadaan selamat.

MRT dalam kenyataannya berkata, penjelasan itu susulan perk0ngsian di media sosi4l dan laman sembang yang mend4kwa terdapat dinding par4pet yang terjunt4i dan ber1siko untuk jatvh.

“Sebahagian daripada komen dan perkongsian di laman sosi4l adalah t1dak tepat dengan menyatakan beberapa kepingan par4pet itu berada dalam keadaan terjunt4i dan berb4haya.

“Ruang antara dinding par4pet itu sememangnya telah direka sedemikian rupa. Par4pet itu diletakkan di bahagian sudut untuk memenuhi jalan raya yang melebar berhampiran stesen,” kata kenyataan itu.


Perkongsian di media sosi4l keadaan dinding p4rapet MRT Kajang yang dikatakan terjunt4i dan berb4haya kepada orang ramai. – Foto portal media. Foto: Berita Harian

Pemeriksaan berkenaan telah dijalankan bersama pengendali laluan MRT Kajang, Rapid Rail Sdn Bhd.

“Justeru, MRTCorp ingin meyakinkan orang ramai bahawa t1dak ada ris1ko struktur dinding par4pet terjatvh.

“Pemeriksaan berkala turut dilakukan bagi semua aset Laluan MRT Kajang bagi memastikan ia berada dalam keadaan baik dan tidak menimbulkan b4haya kepada orang ramai,” katanya.

Pada 19 September lalu, seorang wanita ny4ris m4ut apabila keretanya dit1mpa dinding par4pet Lebuhraya Bertingkat Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) yang dalam pembinaan di Lebuhraya Lingk4ran Tengah 2 (MRR2).

Sumber: Berita Harian, BERNAMA

Be the first to comment on "MRT Kajang Line Beri Penjelasan Temb0k Peng4dang K0nkrit Did4kwa Terjvntai."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*