Persoal Dan Pertik4i Guru T1dak Pantau Pelajar Slepas Wktu Sekolah T1dak Wajar – NUTP

KESATUAN Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mempersoalkan m0tif seorang wanita yang mempertik4i guru t1dak mengawal dan memantau pelajar selepas waktu sekolah, seperti disiarkan sebuah akhbar tempatan yang kemudian tular di media sosi4l.

Menerusi artikel ditulis Izyan Qistina Qusairi, turut disertakan gambar beberapa pelajar berjalan beriringan di luar pagar sekolah t4npa kelibat guru.

Setiausaha Agung NUTP, Harry Tan Huat Hock menerusi kenyataan hari ini mempertik4ikan masa gambar tersebut diambil iaitu setelah lama pelajar dilepaskan dan tidak berebvt meninggaIkan sekolah.

Justeru, katanya, tidak adil sekiranya guru dihakimi hanya melalui gambar tersebut kerana tugas guru menjaga pelajar telah tamat apabila semua urusan di sekolah selesai dilaksanakan.

KESATUAN Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mempersoalkan m0tif seorang wanita yang mempertik4i guru t1dak mengawal dan memantau pelajar selepas waktu sekolah, seperti disiarkan sebuah akhbar tempatan yang kemudian tular di media sosi4l.

“Urusan antara guru dan pelajar hanya bermula di pintu pagar utama dan berakhir di tempat yang sama mengikut waktu yang telah ditetapkan.

“Justeru, NUTP ingin bertanya kepada masyarakat, di manakah ibu bapa yang sepatutnya membawa anak-anak mereka pulang dan bukan melepaskan tanggungjawab tersebut kepada guru sahaja?,” katanya.

Beliau berkata, tugas guru bermula sebelum fajar meny1nsing iaitu berdiri dan menyambut kedatangan pelajar, memastikan suhu badan diambil setiap hari mengikut prosedur operasi standard (S0P).

Guru juga, katanya, memastikan pelajar berada dalam keadaan selesa di bilik darjah, selain merupakan individu yang sentiasa memberi dorongan, galakan dan peringatan kepada murid.

“Semasa Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) rancak berjalan, guru menyeles4ikan beberapa perkara penting seperti ke$ p0nteng, disiplin pelajar, pelajar berkeli4ran di sekolah, ke$ cvri dan Iain-Iain lagi.

“Namun tugas tersebut tidak hanya berhenti di situ, guru turut membuat persediaan menyambut kedatangan orang kenamaan, pegawai dari kementerian, membaiki ker0sakan di tandas, bumbung sekolah dan menjaga perihal kantin dan pelbagai lagi hanya untuk memastikan keselesaan dan keselamatan pelajar ketika berada di sekolah.

“Apabila tamat waktu persekolahan, guru yang dilantik untuk bertugas perlu berada di pagar sekolah bagi memastikan pelajar berjalan dan melintas jalan raya dengan selamat dan menenangkan keadaan apabila pelajar bergeg4s hendak pulang dari sekolah,” katanya.

Berikut adalah artikel asal yang ditulis oleh Izyan Qistina yang diterbitkan oleh akhbar tempatan baru-baru ini :

SAUDARA PENGARANG,

Penul4ran p4ndemik C0VlD-19 masih belum berakhir, malah angka j4ngkitan semakin meningkat sejak kebelakangan ini sekali gus amat meris4ukan.

Walaupun t1ada tanda untuk pulih, orang ramai tetap mengambil kesempatan untuk bercuti di dalam negara.

Ya, ia amat bagus dalam membantu ekonomi untuk pulih, namun apa yang diris4ukan adalah kemungkinan virvs itu berj4ngkit amat tinggi terutama melibatkan kanak-kanak.

Apabila di sekolah, kanak-kanak ini bergaul sehingga lupa pesanan untuk menjaga penj4rakan sosi4l dan t1dak menyentuh sesama mereka.

Lihat sahaja cara mereka bermain dan berbual selepas tamat sesi persekolahan, langsung t1dak akur kepada arahan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan.

T1ada pula kelihatan guru mengawal atau memantau pelajar di luar sekolah yang agak bebas bergaul dan bermain.

Bukan hendak menyaIahkan guru yang terbeb4n dengan tanggungjawab mengajar, namun sekiranya ada pemantauan daripada pihak sekolah, kemungkinan pelajar akan lebih patuh kepada prosedur operasi standard (S0P) yang ditetapkan oleh kerajaan.

Ini kerana kita t1dak pasti pergaulan pelajar di luar sekolah, ke mana mereka pergi dan berjumpa dengan siapa sekali gus kebolehj4ngkitan itu amat tinggi.

Justeru, amat penting untuk pihak sekolah sentiasa berwaspada dan meningkatkan peraturan terutama ketika w4bak ini masih berada pada tahap meris4ukan.

-IZYAN QISTINA QUSAIRI

Sumber: sinar harian.

Be the first to comment on "Persoal Dan Pertik4i Guru T1dak Pantau Pelajar Slepas Wktu Sekolah T1dak Wajar – NUTP"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*