Guru P0sitif C0VlD-19, Sekolah Rendah Di Pulau Pinang Ini Diarah Tutup.

Kepala Batas: Sekolah Kebangsaan (SK) Permatang Janggus, Penaga, di sini, diarah tutup selama lapan hari selepas terdapat seorang guru wanita disahkan p0sitif C0v1d-19.

Arahan penutupan itu dikeluarkan Jabatan Pendidikan Negeri Pulau Pinang (JPNPP) yang berkuat kuasa mulai hari ini.

Pengarah JPNPP, Abdul Rashid Abdul Samad berkata, penutupan sekolah dibuat bagi membendvng penuIaran p4ndemik C0v1d-19 daripada menjadi lebih serius.

“Setakat ini, sekolah itu akan ditutup selama lapan hari dan sebarang keputusan lain akan dibuat selepas kami bermesyuarat dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Buat masa ini, kami belum mendapat lap0ran lengkap dari SK Permatang Janggus, namun dimaklumkan semua murid di situ perlu menjalani ujian saringan C0v1d-19, hari ini,” katanya ketika dihubungi.

Tinjauan dilakukan di luar pekarangan sekolah mendap4ti rata-rata ibu bapa dan penjaga menjadi cem4s ketika menunggu anak mereka menjalani ujian saringan C0v1d-19.

Ibu bapa berada di sekolah terbabit selepas mereka menerima mesej melalui aplikasi WhatsApp bahawa anak mereka diarahkan melakukan ujian berkenaan.

Ini berikutan seorang guru wanita berusia 40-an disahkan p0sitif C0v1d-19.

 

Guru wanita itu dilaporkan t1dak sihat ketika di sekolah sebelum dia pergi mendapatkan r4watan di h0spital di Kedah.

Difahamkan guru wanita itu adalah isteri kepada seorang ahli p0litik di Kedah yang pergi berkempen di Sabah ketika Pilihan Raya Negeri (PRN) itu, baru-baru ini.

Kira-kira 600 murid di sekolah berkenaan menjalani ujian terbabit dan mereka diarahkan ku4rantin di rumah sementara menunggu keputusan ujian.

Situasi C0v1d-19 di Pulau Pinang pada ketika ini merekodkan jumlah kumulatif 144 ke$ dengan 137 ke$ sembuh, lima ke$ aktif dan dua kem4tian.

Sumber: hmetro

Be the first to comment on "Guru P0sitif C0VlD-19, Sekolah Rendah Di Pulau Pinang Ini Diarah Tutup."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*