Lori GagaI SeIudup Masuk R0kok Putih, Kastam Ded4h Jumlah Rampa$an Yg Mengejvtkan.

MELAKA – Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Melaka mer4mpas r0kok bernilai RM1.94 juta yang cuba diseIudup masuk menggunakan sebuah lori di Kota, Rembau, Negeri Sembilan, Jumaat lalu.

Dalam operasi pada jam 4 pagi itu, turut dit4han adalah pemandu lori seorang lelaki tempatan berusia 36 tahun.

Pengarahnya, Siti Zaleha Mohd. Said berkata, lori tersebut dit4han selepas dikesan mencvrigakan dengan melalui jalan svnyi tersebut.

“Hasil pemeriksaan ke atas lori tersebut menemukan 260 kotak r0kok putih yang dianggarkan bernilai RM208,000 dengan nilai cvkai kira-kira RM1.73 juta.

“R0kok itu disy4ki dibawa masuk secara h4ram dari negara jiran, namun kita masih menyi4sat ke mana destinasi dituju tetapi berdasarkan maklumat kita percaya r0kok itu untuk pasaran tempatan,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Mengulas lanjut beliau memberitahu, semakan lanjut pendaftaran lori tersebut mendapati ia didaftarkan atas nama sebuah syarikat yang beralamat di Johor.

Katanya, ke$ disi4sat di bawah Sksyen 135(1)(e) Akta Kastam 1967 kerana cubaan menyeIudup apa-apa barang Iarangan berIawanan dengan sesuatu Iarangan di bawah sksyen itu.

Sab1t kesaIahan pihak terlibat boleh dikenakan hukvman dend4 tldak kvrang daripada 10 kali ganda nilai barang ke$ atau RM100,000 yang mana lebih tinggi dan tldak lebih daripada 20 kali ganda nilai barang ke$ atau RM 500,000 yang mana lebih tinggi atau penj4ra tldak kvrang daripada enam bulan dan tldak lebih daripada lima tahun atau kedua-duanya sekali.

“Si4satan juga dibuat mengikut Sksyen 74(1)(d) Akta Eksais 1976 kerana mengangkut, memindah atau menguruskan apa-apa barang berdvti dengan niat memfr0d kerajaan dengan disedarinya.

“Hukvman yang boleh dikenakan di bawah sksyen itu adalah sama dari segi nilai dan tempohnya seperti hukvman di bawah Akta Kastam 1967,” katanya.

Terdahulu, beliau berkata, jumlah keseluruhan rmpasan membab1tkan r0kok adalah sebanyak RM11. 3 juta membabitkan 92 ke$ direk0dkan sepanjang tahun ini.

Sumber: KOSMO! ONLINE

Be the first to comment on "Lori GagaI SeIudup Masuk R0kok Putih, Kastam Ded4h Jumlah Rampa$an Yg Mengejvtkan."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*