‘Yaya kuih buIan’ Tenang TinggaI Di Madrasah, Dalami Ilmu Agama.

Kuala Terengganu: “Saya berasa lebih tenang sekarang sejak tinggaI bersama pelajar di Madrasah al-Hafizah,” kata Haziqah Nurul Huda Harun ketika dihubungi Harian Metro, hari ini.

Haziqah Nurul Huda atau lebih mesra dipanggil Yaya, 23, berkata, dia memanfaatkan sepenuhnya temp0h Perintah KawaIan Perger4kan Pemulihan (PKPP) dan Perintah Kawalan Perger4kan Bersy4rat (PKPB) sepanjang tahun ini untuk mendalami ilmu agama dan men4jamkan lagi hafalan al-Quran bersama guru dan pelajar di madrasah itu.

“Saya bersyukur kerana masih diberi peluang untuk menyambvng semula pengajian dalam bidang agama sambil berkhidmat secara sukarela di sini.

“Sebelum ini sibvk menguruskan perniagaan, tetapi sekarang sejak PKPP dan PKPB banyak masa terluang memandangkan pergerakan terhad.

“Urusan pengendalian syarikat saya serahkan kepada pekerja berpengalaman iaitu pekerja awal bersama saya sejak tertvbuhnya syarikat dan saya memantau dari javh serta menyelesaikan urusan penting sahaja,” katanya.

Yaya berkata, selain men4jamkan hafalan dan bacaan al-Quran, dia belajar mendalami dan menghayati setiap isi kandungan al-Quran supaya lebih memahami setiap surah di dalam kitab itu.

Menurutnya, pada masa sama, dia sudah menyerahkan kad orang kvrang up4ya (0KU) yang pernah dimilikinya sejak sembilan tahun lalu selepas mampu berjalan semula tnpa menggunakan t0ngkat sejak awal tahun lalu.

“Genap setahun saya boleh berjalan semula selepas sembilan tahun terpksa menggunakan kervsi r0da.

“Bukan sahaja boleh berjalan, saya sudah mempunyai lesen memandu kenderaan termasuk kereta dan motosikal berkuasa tinggi.

“Saya tldak mahu lagi menyvsahkan dan bergantvng harap pada pertolongan orang seperti dulu dan ingin menjadi wanita kuat dan berdikari seperti orang lain,” katanya.

Harian Metro sebelum ini pernah melaporkan, Yaya dikenali selepas mengusahakan perniagaan kuih bakul dan kuih bulan yang menjadi makanan wajib bagi kaum Cina setiap kali menjelang perayaan Tahun Baru Cina.

Sumber: hmetro

Be the first to comment on "‘Yaya kuih buIan’ Tenang TinggaI Di Madrasah, Dalami Ilmu Agama."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*