Aktiviti Mendaki Bertukar Tragedl, Jahir Temui AjaI Ketika Mendaki Bukit.

TeIupid: Guru sekolah rendah mninggaI dunia ketika mendaki bukit di Bukit Hvtan Simpan Tawai, dekat sini semalam.

Dalam kjadian 11.40 pagi itu, Jahir Kor0tok, 29, dikatakan tiba-tiba pngsan sebelum mninggaI dunia.

Pegawai Angktan Perthanan Awam (APM) Sandakan, Abdullah Sabaruddin berkata, pihaknya menerima panggilan kecem.asan pada 11.45 pagi memaklumkan sekumpulan 10 pendaki termasuk guru itu ses.at di bukit berkenaan.

“Kumpulan itu mendaftar pendakian pada 8 pagi dan mula mendaki sejam kemudian. Pada 11.45 pagi, seorang daripada pendaki meminta bntuan kerana sesa.t.

“Sepasukan anggota APM Telupid melakukan 0perasi mencari dan menyelamat (SAR) dan berjaya menemui kumpulan itu beberapa jam kemudian,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, seorang pendaki didapati tldak sedarkan diri dan Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) dimaklumkan untuk bantuan membawa turun mngsa.

Ketua BaIai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kinabatangan, Nurul Azlan Shah Jamaluddin berkata, pihaknya menerima panggilan kece.masan pada jam 2.06 pagi hari ini sebelum lima anggota dike.rah ke lokasi itu yang terletak 1,360 meter dari baIai.

“Anggota tiba di lokasi pada 4.48 pagi tadi seterusnya mendaki ke tempat mngsa. Mngsa disahkan mninggaI dunia dan jnazah dibawa turun menggunakan pengusung sebelum diserahkan kepada poIis untuk tlndakan lanjut,” katanya yang memberitahu operasi tamat pada 5.57 pagi.

Sumber: hm

Be the first to comment on "Aktiviti Mendaki Bertukar Tragedl, Jahir Temui AjaI Ketika Mendaki Bukit."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*