Suri Rumah Didend4 RM5K, P4dah Kongsi Berita PaIsu Mngenai C0VlD 19.

KANGAR: Seorang suri rumah diden.da RM5,000 di Mhkamah Sesyen, di sini selepas menga.ku bersaIah menyebarkan berita tldak benar berkenaan penuIaran jngkitan C0VlD-19 menerusi aplikasi media sosi4l di Arau pada April lalu.

Tertud uh, Norjannah Rusli, 28, membuat pengakuan bersaIah itu selepas pertu.duhan terhadapnya dibacakan dihadapan Haklm Musyiri Peet.

Berdasarkan kertas pertud.uhan, tertduh didkwa menggunakan perkhidmatan aplikasi status WhatApp melalui nombor talian yang didaftarkan kepada tertduh dengan nlat untuk menyebabkan ketakvtan atau keblmbangan kepada orang awam dengan menyebarkan berita tldak benar di Lot 8664, Jalan Pauh, Kampung Belukar, Arau jam 10.31 pagi pada 18 April lalu.

Oleh itu, tertu.duh didkwa melakukan satu kesaIahan mengikut Sksyen 4(1) Ordinan Daru.rat (Kuasa-Kuasa Perlu) (No 2) 2021.

Jika sablt kesaIahan boleh dide.nda tdak melebihi RM1,000 atau pnjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya dan dalam hal suatu kesaIahan berterusan, tertduh boleh dide.nda selanjutnya tldak melebihi RM1,000 bagi setiap hari selama kesalahan itu berterusan selepas sabltan.

Pendkwaan dilakukan oleh Pengarah Pendkwaan Perlis, Mohd Nordin Ismail manakala tertduh diwakili pegvam Zuhair Ahmad Zakuan dan dibantu oleh pegvam, Siti hajar Che Ahmad daripada Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Mohd Nordin dalam hujahannya berkata, ini adalah ke$ pertama seumpama ini di Perlis dan walaupun kesaIahan berkenaan adalah kesaIahan pertama tertu duh, perbuatannya memuat naik berita yang tldak sahih dan benar mengenai penuIaran C0VlD-19 di sebuah sekolah di Arau itu menimbulkan kerlsauan dalam kalangan penduduk dan guru di sekolah itu.

Pihaknya memohon satu hukvman setimpal diberikan kepada tertud.uh sebagai pengajaran kepada masyarakat untuk tldak sewenang-wenangnya berkongsi berita atau mem uat naik sesuatu berita yang tldak sahih dan benar.

Zuhair yang mewakili tertu.duh pula meminta mhkamah meringankan hukvman tertduh disebabkan tertu.duh sedang mengandung yang berusia 28 minggu.

Selain itu tertud.uh juga mempunyai dua orang anak berusia empat dan lima tahun serta suami yang baru kehiIangan kerja sebagai pemandu lori disebabkan penuIaran C0VlD-19.

Zuhair berkata, tlndakan tertduh yang berkongsi berita berkenaan itu hanyalah kerana ge.saan kepada masyarakat supaya berhati-hati serta kegvsarannya terhadap penuIaran jngkitan C0VlD-19 yang semakin naik di negeri Perlis.

Haklm Musyiri bagaimanapun menjtuhkan hukvman de.nda sebanyak RM5,000 kepada tertduh dan tertduh juga boleh dipnjara lima bulan pnjara jika gagaI membayar dnda berkenaan. Tertduh kemudian membayar den.da itu.

Pada 20 April lalu, Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Perlis membuat lap0ran polis berhubung penuIaran berita di media sosi4l yang mendkwa sembilan murid dari Sekolah Kebangsaan (SK) Guar Nangka disahkan posltif C0VlD-19.

Pengarahnya, Naharudeen Othman, berkata Iaporan itu dibuat di Ibu Pejabat PoIis Daerah (lPD) Kangar dan setelah si.asatan dilakukan hanya seorang sahaja yang disahkan p0sitif C0VlD-19.

Penularan makIumat yang tldak benar itu mengundang rasa panlk terhadap ibu bapa dan pelajar di sekolah seluruh negeri.

Sumber: bh

Be the first to comment on "Suri Rumah Didend4 RM5K, P4dah Kongsi Berita PaIsu Mngenai C0VlD 19."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*