Guru Terkjut, Jumpa N0ta ‘Ber4hi’ Murid Perempuan Darjah 4.. Ya Baru Darjah 4!

Memang tak dinaflkan, penggunaan media sosi4l dalam kalangan anak-anak di bawah umur adalah satu perkara yang perlu diti.tikberatkan oleh setiap ibu bapa. Hal ini kerana, kebanyakan kandungan yang terdapat dalam media sosi4l adalah tldak ditapls sehingga boleh memberikan pengaruh negatlf kepada anak-anak.

Terbaru, seorang penceramah bebas iaitu Akhi Fairuz Al-Jengkawi ada memberi pendapatnya mengenai ‘nota’ yang ditulis oleh seorang kanak-kanak. Boleh dikatakan isi kandungan nota tersebut tldak sesuai dengan umur si penulis!

Baru darjah 4 dah ‘pandai’

Berdasarkan perkongsian di Facebook, Akhi Fairuz mem.uat naik sekeping foto yang memaparkan sehelai nota yang tertulis ‘I love you, jom main k0ndom dalam t4ndas’.

Lebih menge.jutkan apabila mengetahui nota tersebut sebenarnya ditulis oleh seorang murid perempuan yang baru berusia 10 tahun. Tak masuk dek akaI! Umur baru setahun jagung tapi sudah berfikiran seperti orang dewasa.

En.tah dari mana anak ini belajar. Melalui media sosi4l? Perbualan bersama kawan? P0rn? Pernah jadi mngsa? Ksian sangat.
Kadang tu kita rasa anak kecil lagi untuk tahu benda-benda sebegini. Tapi realitinya terlalu banyak perkataan yang anak dengar di sekeliling mereka; k0ndom, r0goI, s3ks, maIam pertama, maIam jumaat, j0Iok, r0men, fu*k dan lain-lain.

Jelas Akhi lagi, bagi mengeIakkan perkara seperti ini daripada terus ‘mere.bak’ dalam kalangan mereka yang dibawah umur, ibu bapa perlulah memainkan peranan masing-masing dalam mengajar anak-anak tentang pendidikan s.eksualiti.

Jika guru atau ibu bapa berhadapan situasi ni, please jngan ma.rah atau pukvI anak. Jumpa budak ini secara berdepan, tanya baik-baik, tunjukkan rasa empa.ti dan bantu apa yang patut.

Jika ada berlakunya perbuatan jnayah di situ, kena buat Iaporan poIis atau hubungi talian Kasih 15999.

Nota ditulis budak umur 10 tahun:

Komen ntizen:


Sumber: Akhi Fairuz Al-Jengkawi, ob

Be the first to comment on "Guru Terkjut, Jumpa N0ta ‘Ber4hi’ Murid Perempuan Darjah 4.. Ya Baru Darjah 4!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*