‘Sudahlah MahaI, Bvruk Dan BeruIat Pula..’ Pes4ra Glgit Jari Teringin Mkn Durian.

RAUB – Aklbat terlalu percaya dengan jaminan peniaga, seorang pesara guru terpksa ‘glgit jari’ apabila durian musa.ng king yang dibelinya di sini sudah burok dan beruIat.

Salehuddin Mat Rasad, 61, berkata, dia membeli dua biji durian musang king dengan harga RM140 di sebuah pusat jualan dan pengumpulan durian di Sungai Klau di sini pada Sabtu.

Menurutnya, dia sebelum itu ada nampak kesan Iubang pada kulit durian berkenaan tetapi penjual meyakinkannya bahawa isi buah berkenaan adalah elok.

Katanya, akibat yakin dengan jaminan tersebut, dia tldak meminta penjual untuk meng0pek kuIit buah tersebut terlebih dahulu untuk diperiksa.

“Pada malam itu, saya k0pek kulit durian itu, tapi hanya sebiji yang boleh dimakan, manakala sebiji lagi sudah bvruk dan beruIat,” katanya pada Sinar Harian di sini Selasa.

Salehuddin berkata, dia kece.wa kerana tldak dapat menikmati buah tersebut sepenuhnya, namun dia akur kerana kesaIahan sendiri tldak meminta penjual meng0pek buah tersebut terlebih dahulu sebelum membeli.

“Sebiji lagi walaupun elok tapi cuma ada empat ulas sahaja yang boleh dimakan.

Ini kali pertama saya beli durian pada tahun ini sebab teringin sangat untuk menikmatinya bersama keluarga,” ujarnya.

Salehudin berkata, dia berkongsi pengalamannya itu sebagai peringatan kepada orang lain supaya tldak terbeli buah durian yang sudah bvsuk.

Dalam masa sama, dia juga berharap peniaga durian bersikap jujur dan tldak menlndas pembeli untuk mendapat keuntungan semata-mata.

Sumber: sinar

Be the first to comment on "‘Sudahlah MahaI, Bvruk Dan BeruIat Pula..’ Pes4ra Glgit Jari Teringin Mkn Durian."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*