[Video]TuIar LeIaki Bpakaian Wnita Dik0mpaun, lngkar S0P, Tldak Pkai Topi Keledar.

KUCHING: Seorang lelaki diko.mpaun selepas video yang dimuatnaik di akaun facebooknya didapati meIanggar pr0sedur 0perasi standard (S0P) PKP dan kesaIahan lalu lintas.

Video berdurasi 55 saat itu tuIar yang mema.parkan seorang lelaki berpakaian seperti wanita sedang menunggang motosikal di kawasan perumahan Cenderawasih.

Ketua PoIis Daerah Kuching ACP Ashmon Bajah berkata dua keping k0mpaun dikeluarkan terhadap sspek iaitu di bawah kesaIahan Sksyen 26 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987, tlada lesen memandu dan kesaIahan kaedah-kaedah lalulintas kerana tldak memakai topi keledar.

Katanya, satu kertas s.iasatan juga dibuka oleh Bahagian S.iasatan Jnayah Daerah, Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Kuching di bawah Sksyen 17 (1) Peraturan-Peraturan PengawaIan Penykit Berjngkit (PPPPB) 2021 berkaitan kesaIahan tldak mematuhi S0P PKP 3.0.

Beliau dalam kenyataan hari ini memberitahu s.iasatan awal yang dijalankan mendapati video berkenaan dirakam di kawasan perumahan Cenderawasih pada bulan April dan dimua.tnaik semula di akaun facebook miliknya pada Khamis lalu, jam 7 malam.

ACP Ashmon menambah sspek telah diarahkan hadir dan menyerah diri di pejabat trafik bersama motosikal yang digunakan serta pakaian yang dipakai dalam video yang tular berkenaan.

Ujarnya, ke$ masih dalam s.iasatan dan akan dirujuk ke pejabat Peguam Negara untuk arahan selanjutnya.

Video:

Sumber:info roadbl0ck.

Be the first to comment on "[Video]TuIar LeIaki Bpakaian Wnita Dik0mpaun, lngkar S0P, Tldak Pkai Topi Keledar."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*