[Video] ViraI Fr0ntliner Berj0get Tikt0k Di Tanah Perkvburan.

Melihatkan jumlah mngsa wbak vlrus C0vld-19 yang semakin meningkat pada pertengahan tahun ini menjadikan pasukan pgebvmian mempunyai tanggungjawab yang bertambah besar. Di mana, tugas pasukan pengebu.mian C0vld-19 kali ini tidak lagi ada masa untuk beristirehat.

Sebilangan besar jnazah mereka harus mengurus pgebu.mian di tempat rehat terakhlr mereka.

Sudah tentu, pr0ses pen.gebumian jnazah C0vld-19 sedikit berbeza dengan pr0ses pengebu.mian secara umum. Lebih-lebih lagi, pasukan p.gebumian mesti menggunakan pr0sedur C0vld-19, seperti menggunakan PPE yang lengkap dan myat yang ingin dikebvmikan sebelumnya juga telah dibu.ngkus dengan kemas dalam beg plastik.

Ini untuk mengeIakkan penyeba.ran vlrus C0vld-19 pada pasukan p.engebumian. Walaupun ketakvtan itu selalu menghan.tui mereka, mereka tetap bertugas dengan baik sesuai dengan tanggungjawab mereka.

Tetapi nampaknya tldak seperti pasukan pengebvmian C0vld-19 di Bayeman, Kabupaten Gondang Wetan, Pasuruan, Jawa Timur. Di mana mereka seharusnya bersedlh dan berslmpati dengan banyak mngsa yang mninggaI aklbat wbak C0vld-19, tetapi mereka kelihatan seperti tldak mempunyai etika dalam melaksanakan tugas pengebvmian.

Baru-baru ini, sebuah video telah viral yang dimu.at naik oleh akaun @mimi.peri.mandja beberapa jam yang lalu, di mana video itu menunjukkan pasukan pngebvmian C0vld-19 sedang asyik menari di kawasan perkvburan. Sama ada myat psaklt C0vld-19 telah dikebvmikan atau tldak, pasukan pengebvmian tldak boleh bertlndak seperti itu.

Dalam video tersebut juga dapat dilihat bahawa beberapa orang sedang menonton dan mengambil video ketika pasukan pngebvmian C0vld-19 sedang asyik menari.

Namun video yang menjadi viraI di media sosi4l ini menimbuIkan kebaikan dan keburukan di mata beberapa orang netizen, dan tldak ada sedikit pun yang mempertah.ankan angg0ta pasukan pngebvmian yang memerIukan sedikit hiburan setelah pe.nat lelah menggaIi dan menguruskan pengebvmian di perkvburan.

“Tldak ada tempat lain ke nak menari? Jsad beIum sampai lagi, tetapi menari seperti itu di kawasan perkvburan, itu kvrang ajar,” tulis jubah _twill_original

“P.enat, Ietih, tapi kene tahu tempatnya dan jngan jadikan keIetihan anda sebagai aIasan untuk tlndakan yang tldak beretika ini. Bagaimanapun, rasa l.etih anda juga dibayar dan ada nilai dalam beribadah, jngan mengha.ncurkannya,” tulis revaaurazahra.

“Tldak ada emp4ti,” sambung sidabutaremmy.

Video:

Sumber: papan kkunci

Be the first to comment on "[Video] ViraI Fr0ntliner Berj0get Tikt0k Di Tanah Perkvburan."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*