‘Hnya Mmpu Iambai Dari Jauh..’ lsteri HamiI 6 Bulan ‘prgi’ Brsama Bay1 Dlm Kndungn Aklbt C0VlD19.

Masjid Tanah: Mohd Akhlr Mohd Razif andai lelaki dan Noor Aisyah jika perempuan adalah nama yang disediakan untuk anak keempatnya.

Bagaimanapun anaknya itu mninggal dunia ketika 26 minggu di dalam kandungan arwh ibunya.

Nama berkenaan diberikan Mohd Razif Wazir, 36, ketika menunggu anak keempat itu dilahirkan tetapi anaknya kembali ke rahmatuIIah bersama isteri, Allahyrhamah Harniza Samsudin, 37, aklbat C0vld-19.

Meny0rot kembali detlk dvka itu, Mohd Razif berkata, arwh isterinya dimasukkan ke Hspital Melaka aklbat de.mam p.anas pada 1 Julai lalu dan dia yang ketika itu bertugas di sebuah kem te.ntera di Tapah, Perak hanya dapat pulang ke kediaman mereka di Taman Seri Tanjung Dahan, Kuala Linggi, dekat sini, empat hari selepas itu.

Katanya, dia baharu enam bulan diplndahkan ke kem berkenaan selepas berkhidmat dalam Rej1men Keempat Askar Melayu Diraja di Kem Terendak, Sungai Udang.

“Arwh berpesan supaya saya tldak rlsau kerana arwh cuma ingin berehat sebentar dalam w ad dan yakin akan pulih dengan izin Allah.

“Bagaimanapun selepas disahkan posltif C0vld-19, arwh diplndahkan ke unit rwatan rapi (lCU) pada 6 Julai lalu tetapi saya tldak dibenarkan berjumpa arwh kerana pndemik itu,” katanya ketika dihubungi di kediaman bapa mentuanya di Kampung Tanjung Dahan, hari ini.

Mohd Razif berkata, dia dibenarkan melihat arwh isterinya dari jauh di lCU pada 12 Julai lalu dan ia adalah detlk terakhlr dia berpeluang meIambaikan tangan kepada arwh dalam keadaan isterinya terpksa bergntung kepada aIat bntuan pernfasan.

“Pada jam 5.11 petang, 15 Julai lalu, saya diberikan peluang bercakap dengan arwh melalui panggilan video dan saya sempat mengajar arwh mengucap dua kalimah syahadah.

“Beberapa saat selepas itu arwh prgi mninggalkan saya dan tiga anak, masing-masing perempuan berusia lima dan dua lelaki berusia sembilan dan 11 tahun,” katanya.

Jnazah arwh dikebvmikan di Tanah Perkburan Islam Kampung Tanjung Dahan, 16 Julai lalu.

Mohd Razif berkata, dia bersyukur diberikan peluang memakai peraIatan perlindungan diri oleh pegawai Kementerian Kesihatan Malaysia untuk membolehkannya menyambut jnazah isteri ketika diturunkan ke dalam Iiang Iahad.

Meskipun amat pedlh untuk menerima hakikat pemerg1an arwh isteri dan anak keempat, Mohd Razif berkata, dia tetap tabah dan reda meneruskan kehidupan bersama tiga anak yang ingin dididik menjadi insan soleh.

Salam tkziah dan al fatihah.

Sumber: hm

Be the first to comment on "‘Hnya Mmpu Iambai Dari Jauh..’ lsteri HamiI 6 Bulan ‘prgi’ Brsama Bay1 Dlm Kndungn Aklbt C0VlD19."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*