[Terkini] Pengasuh Didkwa Cuba Bnuh Bay1 7 Bulan Meng4ku Tldak BersaIah.

IPOH: Seorang pengasuh menga.ku tldak bersaIah di Mhkamah S.esyen Ipoh pada Rabu atas tduhan cuba memb.unuh seorang ba.yi berusia tujuh bulan di rumahnya, minggu Iepas.

Tertduh, Nursahidah Amran, 22, membuat penga.kuan itu seIepas tduhan terhadapnya dibacakan terhadapnya di hadapan Haklm Norita Mohd Ardani.

Mengikut pertu.duhan, dia didkwa mengh.entak dan menyebabkan kecede.raan di kepaIa ba.yi tujuh bulan itu yang boleh menyebabkan kema.tian.

Dia didkwa melakukan kesaIaham itu di sebuah rumah di Taman Desa PeIancongan 2, Ipoh antara jam 7 pagi hingga 2.45 petang, 22 September lepas.

Dia didkwa di bawah sksyen 3O7 Ka.nun Kesksaan yang membawa huku.man pnjara sehingga 20 tahun, jika sablt kesaIahan.

Tertu.duh menghadap1 tduhan pilihan mengan.iaya ba.yi berkenaan sehingga menyebabkannya mengaIami kecede.raan fizik4l pada masa, tarikh dan tempat yang sama.

Bagi tudu.han pilihan, dia didkwa di bawah Sksyen 31(1) (a) Akta Kanak Kanak 2001 yang boleh dide.nda sehingga RM50,000 atau pnjara tldak lebih 20 tahun atau kedua-duanya, jika sablt kesaIahan.

Pihak pendkwaan tldak men.awarkan ja.minan kerana keadaan mngsa ser.ius di samping mereka tinggaI berhampiran dalam satu taman perumahan.

Bagaimanapun, pihak pegua.mbela meminta tertud.uh dit.awarkan jaminan kerana k.es itu boleh dijamin, tertduh seorang wanita dan keadaan daru.rat kesi.hatan di pnjara ta.hanan yang memungkinkan tertduh terde.dah kepada C0VlD-19.

Mhkamah kemudiannya membenarkan tertu.duh dilkat jamin RM5,000 dengan seorang penja.min, di samping diIarang mengg.angu sa.ksi.

Mhkamah menetapkan 30 November depan sebagai tarikh sebutan semula ke.s.
Pendkwaan dikendaIikan Timbalan Pendkwa Raya Afiqa Liyana Rozman dan Afiqah Izzati Mazlan manakala tertduh diwakili pegu.am Muhamad Syahrul Nizam Mohd Rabi dan Mohamad Salihen Ast0r.

Sumber: astro awani

Be the first to comment on "[Terkini] Pengasuh Didkwa Cuba Bnuh Bay1 7 Bulan Meng4ku Tldak BersaIah."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*