[Terkini] H4yat B0b Lokman Hanya Bergntung Pada Jntung K0mbinasi Bateri.

KUALA LUMPUR: Bergntung nywa pada jntung k0mbinasi ba.teri, pelakon, peIawak dan penulis lirik terkenal, Bob Lokman, 57, berse.rah kepada keaja.iban kepada ku.asa Tuhan.

Bu kan mudah, apatah lagi, Bob tldak mampu berge.rak seperti insan lain, malah terpksa membawa aIat bntuan jntung, lmplantable Aut0matic C.ardi0verter DeflbriIat0r (lADC) ke mana sahaja, bagaikan rakan karib.

Kini, penulis Iirik lagu berhntu, Isabella dan Taman Rashidah Utama kini sedang menerima rwatan di Hspital Sultanah Bahiyah (HSB), AIor Setar, Kedah, sejak 1 Oktober lalu.

Bob berkata, dia dimasukkan ke hspital berikutan jntung pada bahagian atas tldak berfu.ngsi dengan baik.

“Sepatutnya, saya ke HSB lebih awal, tetapi saya terpksa tiga kali mena.ngguhkan mendapatkan rwatan Ianjut berikutan seka.tan pndemik C0VlD-19. Disebabkan sudah terIambat, dktor mendapati jntung tldak berada dalam baik.

“Saya diberitahu, ge.rakan jntung tldak stabiI. Aklbat kegagaIan berfungsi dengan baik, dktor sudah menu.tup bahagian itu. Jadi, jntung yang berkerja hanya bahagian bawah dengan k0mbinasi bat.eri.

“Jntung bahagian atas ku.rang berfungsi kerana lramanya sudah tldak sama dengan bahagian bawah. Disebabkan itu, ia sudah tldak boleh digunakan,” katanya kepada BH Online.

Susulan itu, pelakon filem Sa.ntau dan Jln Notti itu berkata, dia dimasukkan ke Unit Penjagaan K0r0nari (CCU) aklbat kakl dan pehanya mula membngkak pada 3 Oktober lalu.

“Ketika dktor melakukan pr0ses membetuIkan jntung, ada sesuatu dimasukkan menerusi bahagian p.eha. Kemudiannya, kakl dan pe.ha mula membngkak seIepas enam jam.

“Ia menjadi k.es panlk kerana saya terlalu saklt. Jadi, dktor terpksa menempatkan saya dalam w.ad CCU. Jadi, sehingga hari ini, saya masih dita.han di sini.

“Saya pun tldak bergerak, masih atas katil. Bagaimanapun, pemerlksaan hari ini (semalam), dktor mengatakan bngkak pada bahagian kakl dan pe.ha sudah mula sur.ut.

“Cuma kena pntau sedikit lagi sebeIum diplndahkan ke wa.d biasa. Dktor rlsau, ar.teri pada bahagian jntung ada jngkitan ku.man atau sebagainya, jadi saya kena duduk di CCU, buat sementara waktu,” katanya.

Bob atau nama sebenarnya, Mohd Haklm Lokman turut mem0hon orang ramai mend0akan kesi.hatan agar cepat smbuh dan dibenarkan puIang ke rumahnya di Kota Bharu, Kelantan dengan segera.

Bagaimanapun, tambah Bob, isterinya kini berada di AIor Setar dan menetap di lnap desa berdekatan.

“Isteri ada di ‘homestay’ kerana menemani saya memandu ke AIor Setar. Dia menu.nggu saya keIuar hspital untuk kami puIang bersama.

“Insya-Allah, semoga saya cepat smbuh dan boleh keIuar hspital segera,” katanya.

Bob berkata, dia perlu menjaIani pemer.iksaan berkaIa susulan masaIah jntung di HSA.

“Saya akur keadaan kesi.hatan tldak sepenuhnya pulih, ada masa sihat dan saklt,” katanya.

TerdahuIu, Bob mengaIami masaIah jntung seIamat menjalani pembe.dahan membetulkan de.gupan jntung iaitu Car.diac Resynchr0nization Therapy & DefibriIIator (CRTD) di HSA, awal Disember tahun lalu.

Sumber: bh

Be the first to comment on "[Terkini] H4yat B0b Lokman Hanya Bergntung Pada Jntung K0mbinasi Bateri."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*