[Terkini] ‘Maafkn Papa Syg..’ Ank 3 Thn Tk0rban, Kreta Dipndu Bapa Btmbung, PeIukn Ayh Undg Sbak.

KOTA TINGGI – Seorang kanak-kanak berusia tiga tahun ma.ut manakala enam lagi cede.ra selepas terlibat dalam kemaIangan di Iembaga Getah Malaysia, Jalan Kota Tinggi-Mawai dekat sini pada Isnin.

Komander Operasi dari BaIai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Tinggi, Pegawai Bomba Kanan Mohd Salleh Ahmad berkata, pihaknya menerima panggilan kejadian tersebut pada jam 4.47 petang.

Beliau berkata, susulan itu seramai lapan anggota dengan sebuah jentera Flre Re.scue Tender (FRT) serta satu Unit Bantuan Perkhidmatan Kecem.asan (EMRS) dikejarkan ke tempat kejadian.

“KemaIangan jalan raya itu melibatkan sebuah kereta Perodua Myvi dinaiki tiga beranak Orang Asli dalam perjalanan dari Mersing ke Kota Tinggi dengan sebuah pacuan empat roda Toyota Hilux dinaiki empat orang dari Kota Tinggi ke Mersing.

“Semasa tiba di tempat kejadian dipercayai Perodua Myvi hiIang kawaIan dan masuk laluan bertntangan sebelum bertmbung dengan Toyota Hilux tersebut,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Katanya, kemaIangan itu menyebabkan penumpang Perodua Myvi iaitu kanak-kanak perempuan, Elbina Scavia Mazian, mninggaI dunia manakala bapanya, Mazian Majid, 23, dan ibunya, Suzenatsha Aris, 20-an ced.era.

Menurutnya, Elbina Scavia disahkan mninggaI dunia di tempat kejadian oleh pegawai perubatan yang hadir di lokasi manakala Mazian dan Suzenatsha terseplt di tempat duduk masing-masing sebelum dikeluarkan pihak bomba dengan menggunakan peralatan khas.

Sementara pemandu dan penumpang Toyota Hilux katanya, iaitu Muhamad Akid Thaqif Mohd Mohd Talhah, 4, Mohd Talhah Mohd Aziz, 32,

Sharifah Abdul Salam, 56, dan Rosnani Othman, 27, ced.era ringan.

Beliau berkata, kanak-kanak yang ma.ut diserahkan kepada pihak poIis manakala semua yang cedera dihantar ke Hspital Kota Tinggi dengan menaiki ambuIans.

Tambah beliau, operasi tamat pada jam 5.20 petang.

Sumber: sinar Harian

Be the first to comment on "[Terkini] ‘Maafkn Papa Syg..’ Ank 3 Thn Tk0rban, Kreta Dipndu Bapa Btmbung, PeIukn Ayh Undg Sbak."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*