[Terkini] Bapa R0g0I Dua Anak Mngaku BersaIah, Dipnjara 428 Tahun, 240 $ebatan.

MELAKA – Seorang bapa du.rjana dihkum pnjara 428 tahun dan 240 seb.atan oleh Mhkamah Sesyen di sini, pada Selasa, atas 28 pertuduhan merogol, melakukan persetu.buhan luar tab.ii dan ama.ng sksual terhadap dua anak kandung.

Bagi kesemua tduhan tersebut, tertduh dihkum pnjara minimum empat tahun hingga 18 tahun dan keseluruhannya berjumlah 428 tahun manakala bagi seb.atan pula setiap pertduhan dihkum 10 seba.tan dengan keseluruhan sebanyak 240 seba.tan.

Bagaimanapun, kesemua hkuman itu berjalan serentak iaitu pnjara selama 45 tahun dan hanya 24 seba.tan.

Haklm Nariman Badruddin menjtuhkan huk.uman itu selepas lelaki yang bekerja sebagai penyelia syarikat pelaburan dan berusia 56 tahun itu mengekalkan pengakuan bersaIah atas kesemua pertduhan yang dibacakan di Mhkamah Sesyen pada Isnin lalu.

Berdasarkan 21 kertas pertud.uhan di bawah Sksyen 376 (3) Kanun Kesksaan tertduh didkwa mer0goI kedua-dua mngsa secara berasingan dengan 13 pertduhan melibatkan mngsa berusia 19 tahun serta lapan lagi pertduhan membabitkan seorang lagi mngsa yang kini berusia 15 tahun yang mana kesaIahan itu memperuntukkan huku.man pnjara maksimum 30 tahun dan sekurang-kurangnya 10 seb.atan.

Tertduh yang memakai cermin mata itu turut didkwa atas lima pertduhan mengikut Seksyen 377CA Kanun Kesksaan kerana memasukkan objek ke dalam kemaIuan mangsa yang berusia 15 tahun dan berdepan huku.man pnjara maksimum 30 tahun serta seba.tan.

Selain itu, tertduh juga berdepan satu lagi pertduhan mengikut Sksyen 377B Kanun sama kerana melakukan se.ks luar tab.ii terhadap mngsa sama serta satu lagi pertduhan Sksyen 14 (a) Akta KesaIahan Sksual Terhadap Kanak-kanak 2017 atas dkwaan melakukan am.ang sksual fizikal.

Berdasarkan fakta k.es, kejadian terku.tuk itu berlaku pada tahun 2015 dan ia terb0ngkar selepas isteri mngsa ternmpak tertduh sedang mer0goI mngsa yang kini berusia 15 tahun di rumah mereka pada 5 September lalu.

Tertduh yang mempunyai lima anak dikatakan menjadikan kedua-dua mngsa sebagai hamba se.ks selepas mereka mencecah usia 12 tahun dengan melakukan perbuatan terk.utuk itu di ruang rumah termasuk atas sofa, ruang tamu dan juga tangga rumah.

Lelaki beristeri dua itu turut beberapa kali memksa mngsa melakukan hubungan se.ks termasuk memasukkan objek ke dalam kemaIuan remaja perempuan itu.

Perbuatan itu dilakukan di sebuah rumah bernombor di Taman Thamby Chik, Batu Berendam selepas usia kedua-dua mngsa mencecah 12 tahun antara 24 September 2015 sehingga 5 September lalu.

Pendkwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Anis Najwa Nazari memohon mhkamah mengenakan huku.man setimpal kerana perbuatan jhat itu telah menyebabkan kedua-dua mngsa mengalami tra.uma sehingga tkut untuk mendekati lelaki lain mahupun saudara mereka.

“Sifat ‘b1natang’ tertduh telah mer0sakkan sesebuah institusi kekeluargaan sepatutnya tertduh menjadi ayah bertanggungjawab untuk melindungi kehormatan anak-anak perempuan,” kata Anis Najwa.

Nariman mengarahkan huku.man pnjara terhadap tertduh yang tidak diwakili peguam itu berjalan serentak secara berperingkat dan menjadikan tempoh peme.njaraan selama 45 tahun selain seb.atan juga dilakukan selain hanya 24 huku.man seb.atan maksimum boleh dikenakan.

Dalam prosiding berasingan, tertduh yang kelihatan sunguI turut mengangguk dan membuat pengakuan bersaIah di hadapan Majistret Mazana Sinin kerana mengeluarkan kata-kata ugu.tan terhadap isteri dan anak-anak.

Bagi kesaIahan itu dia didkwa di bawah Sksyen 506 Kanun Kesksaan yang memperuntukkan pnjara maksimum tujuh tahun atau de.nda atau kedua-duanya dan dijtuhi huku.man pnjara dua tahun.

Pendkwaan dikendalikan Timbalan Pendkwa Raya Puteri Nor Nadia Mohamed Iqbal.

Sumber: sinar

Be the first to comment on "[Terkini] Bapa R0g0I Dua Anak Mngaku BersaIah, Dipnjara 428 Tahun, 240 $ebatan."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*