[Terkini] ‘Saya Nmpak Kepala lbu Dan Adik Zafran Terben4m Dlm Pasir..’ Saksi Cerita Kjdian Sbenar.

MELAKA – Kegembiraan sebuah keluarga bercuti di Pantai Puteri, Tanjung Kling di sini kelmarin, bertukar trgedi selepas saIah seorang daripada mereka m.aut akibat dihem.pap pokok ru, manakala seorang lagi ced.era dalam kejadian berkenaan.

Muhammad Zafran Ilman Mohd. Sazwan berusia setahun lima bulan ma.ut selepas kira-kira enam jam bertrung nywa di Hspital Melaka.

Dalam kejadian kira-kira jam 6.30 petang itu, ibu Muhammad Zafran, Nurulhuda Md. Ali ce­de.ra ringan di bahagian kepala.

Ketika kejadian, Nurulhuda sedang mendukung Muhammad Zafran sebelum secara tiba-tiba sebatang pokok ru menghe.mpap mereka dan menyebabkan kedua-dua mngsa tertlmbus ke dalam pasir.

Pada masa berkenaan, suami Nurulhuda bersama dua anak­nya sedang mandi di pantai.

Seorang saksi, Mohamad Saiful Mohamad Ali, 35, berkata, ketika kejadian dia sedang berehat di kedai berhampiran sebelum terdengar bunyi ptah dan melihat sebatang pokok ru telah menghe.mpap wanita dan bay1.

Katanya, dia dan tujuh individu lain mengambil masa hampir 10 minit untuk mengeluarkan wanita berkenaan yang tertlmbus sedalam kira-kira satu meter, manakala anaknya tercmpak dan turut tert1mbus.

“Melihat kejadian itu, suami mngsa yang sedang mandi menjer1t meminta kami menyelamatkan isterinya yang dihe.mpap.

“Kami cuba mengangkat dahan pokok tetapi ia terlalu berat, jadi kami k0rek pasir untuk membolehkan wanita yang kepalanya berda.rah bernfas, anaknya juga tertlmbus tetapi tidak sedalam ibunya dan berjaya dikeluarkan lebih awal.

“Selepas dikeluarkan, wanita itu masih mampu bercakap dan bertanyakan mengenai anaknya. Mujur ramai yang membantu, jika tidak mungkin perkara lebih bu.ruk boleh berlaku,” ujarnya.

Sementara itu, seorang penduduk tempatan, Sabarudin Mahmud, 56, memberitahu, dia turut dihemp.ap dahan pokok ru di kawasan itu bulan lalu dan telah beberapa kali membuat aduan mengenainya.

“Kesan Iuka akibat kejadian maIang itu masih ada lagi, tidak sangka pula semalam ia me­nlmpa sebuah keluarga sehingga mera.gut nywa.

“Kami penduduk di kawasan ini banyak kali buat aduan kepada pihak berkuasa, namun mereka hanya t.ebang sebatang atau dua pokok sahaja, yang lain tidak dica.ntas,” katanya.

Sumber: kosmo

Be the first to comment on "[Terkini] ‘Saya Nmpak Kepala lbu Dan Adik Zafran Terben4m Dlm Pasir..’ Saksi Cerita Kjdian Sbenar."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*